Všichni jsme zvyklí používat v kuchyni různé roboty a elektrické pomocníky. Někdy po nich ale automaticky sáhneme i v momentě, kdy se to nehodí. Dnes se zaměříme na použití mixéru. Jaké potraviny a proč bychom do něj raději dávat neměli?
Cibule
Potřebujete cibulku nadrobno a použít mixér se zdá být jako skvělý nápad. Nakrájená bude hned, a navíc bez slz. Jenže rozmixováním cibule v robotu zelenina silně zhořkne a stane se nepoužitelnou. Lepší je použít starý dobrý nůž.
Horké tekutiny
Mixování horké polévky doporučit nemůžeme, pokud její zbytky nechcete stírat ze širokého okolí. Horká pára může z mixéru vytlačit víko a obsah doslova vystřelí ven. Pro tento účel je lepší použít tyčový mixér nebo nechat polévku alespoň trochu vychladnout a přístroj plnit jen z poloviny.
Bramborová kaše
Pokud toužíte po jemné a nadýchané bramborové kaši jako od babičky, vyhněte se mixéru. Místo chutného oběda byste si vyrobili ke svým řízkům akorát tak kvalitní lepidlo. Nože mixéru jsou na takovou práci jednoduše moc silné.
Ledové kostky
Pokud nevlastníte skutečně profesionální kuchyňský mixér, kostky ledu do něj opravdu nedávejte. Docílíte tím dokonalého otupení nožů. To samé platí o zmrzlém ovoci. To nechte před mixováním trochu povolit.
Těsto
Nemáte kuchyňský robot nebo šlehač s hnětacími vidlicemi? Mixér vám jej bohužel nahradit nedokáže. Jednak se ingredience dobře nespojí, a pokud ano, těsto bude přinejmenším tuhé a špatně zpracované. O následném čištění nemluvě. Raději zkuste ruční pohon.
Bylinky
I větší množství bylinek je lepší zpracovat ručně. Vložením do mixéru bylinky ztratí svoji svěží barvu, ztmavnou a některé druhy hořknou. Pokud mixér i přesto potřebujete použít například pro vytvoření pesta, přidejte bylinky až nakonec a mixujte opravdu krátce.
Sušené ovoce
Sušené ovoce vytvoří mazlavou a velmi odolnou hmotu, kterou budete jen obtížně odstraňovat. Pokud potřebujete sušené švestky, meruňky či jiné ovoce rozmixovat, namočte jej předtím na chvíli do teplé vody.
Sledujte nás na sociálních sítích: