V dnešní uspěchané době je mikrovlnná trouba dokonalým pomocníkem pro řadu lidí. Jídlo je v ní ohřáté za pár vteřin, dá se v ní vařit… Ovšem to neznamená, že si s ní rozumějí všechny potraviny. Které bychom do ní dávat neměli?
Vajíčka
Potřebujete rychle uvařit vejce, ovšem čekat oněch 10 minut, než budou pěkně natvrdo, se vám nechce? Pak věřte, že mikrovlnka není dobrý nápad. Tedy není dobrý nápad dávat do ní vejce ve skořápce. O tom se ostatně přesvědčila spousta kuchtíků, kterým pak vajíčko v troubě vybouchlo. Netřeba zdůrazňovat, že na takové poškození mikrovlnky se záruka nevztahuje…
Brokolice
Ne že by vám tato zelenina nadělala v mikrovlnné troubě nějakou paseku, ale přípravou brokolice tímto způsobem přijdete o řadu velmi cenných živin, především o foláty a vitamin C. Mnohem lepší je rychle ji podusit na pánvičce nebo připravit v páře.
Jogurt
Že vás představa studeného jogurtu vyndaného ráno z lednice k snídani příliš neláká? Rychle nechat tuto potravinu ohřát v mikrovlnce se sice může zdát jako dobré řešení, ale ve výsledku je to špatný nápad. Ony zdravé probiotické bakterie, kvůli nimž jsou jogurty tolik prospěšné našemu organismu, totiž pobyt v tomto spotřebiči nepřežijí. A vy tak posnídáte bílou hmotu bez většího užitku…
Mateřské mléko
Řada žen odstříkává mléko a uchovává jej v lednici či mrazáku na pozdější použití. Na tom není nic špatného, ovšem neměla byste nikdy tento důležitý nápoj pro dítě vystavovat ohřevu v mikrovlnce. Nejenže mléko může přijít o některé živiny, ale hlavně hrozí, že se v lahvičce ohřeje nerovnoměrně, takže některé jeho části budou horké, aniž byste si toho všimla. A hrozí, že se dítě spálí. Mimochodem, to platí i pro umělou dětskou výživu.
Mražené maso
Nebojte, neříkáme, že nemůžete maso v mikrovlnce rozmrazovat – i proto má řada těchto spotřebičů pro tyto případy speciální program. Jen dejte pozor, abyste vždy maso zpracovali bezprostředně po rozmražení. Jinak totiž hrozí, že se rychle zkazí. Takže pokud jste si rozmrazili maso na grilování a pak hodinu čekáte, než se podaří rozpálit gril, můžete si ze zahradní party odnést nepříliš pěkné zážitky…
Chilli papričky
Vaříte v mikrovlnné troubě pokrm, ve kterém jsou hojně zastoupeny chilli papričky? Pak vás možná čeká malé (a nepříjemné) překvapení. Z paprik se totiž během pobytu v mikrovlnce uvolňuje kapsaicin, tedy látka, jež jim zajišťuje onu pálivost. A tak se může stát, že po otevření dvířek budete slzet a bude vás pořádně pálit v nose a krku.
Sledujte nás na sociálních sítích: