Jedním z nejlepších způsobů, jak neplýtvat jídlem, jež nám zbyde například po rodinné hostině, je zbytky pěkně uložit do mrazáku. Nejenže zamezíme onomu plýtvání, ale až nebudeme vědět, co si dát k večeři, jednoduše sáhneme po něčem „od minula“. Jenže některé potraviny nejsou na mrazák „stavěné“.
Které dobroty byste do mrazáku ukládat neměly?
Řízky
Nasmažila vám babička řízků jak pro regiment? Nejspíš je budete muset sníst nebo se o ně podělit. V mrazáku se totiž jejich křupavá kůrčička z trojobalu promění v nepříliš lákavou rozmočenou strouhanku, která se při ohřívání moc ráda chytí na pánev. Ostatně to platí pro většinu smažených potravin.
Špagety a spol.
Odhadnout množství těstovin není nic lehkého, zvlášť když jsou vaši strávníci jednou po špagetách jako diví a jindy snědí sotva dvě. Co se zbytkem? Bohužel mrazák vám příliš nepomůže. Po rozmrznutí totiž těstoviny prakticky ztratí konzistenci a stane se z nich podivná hmota, kterou se hladovým krkům moc nezavděčíte…
Brambory
A když už jsme u příloh – ani brambory by se v mrazáku neměly vyskytovat (výjimkou jsou samozřejmě brambory ve formě hranolků z obchodu), a to ani syrové, ani vařené. Ztratí totiž nejen charakteristickou chuť, ale také konzistenci.
Listová zelenina
Možná si říkáte, že byste nikdy salát nebo třeba kapustu nezmrazili, ale někteří lidé mohou být v pokušení. A to by se jim mohlo vymstít. Poté, co dříve křupavé listy z mrazáku vyndáte a rozmrazíte, získáte vodnatou, téměř bahnitou hmotu. Však si vzpomeňte, jak vypadá salát na záhonku, když vám jej „navštíví“ jarní mrazíky.
Mléko
Odjíždíte na prodloužený víkend a s lítostí koukáte na lahev mléka, které v lednici bez užitku zkysne? Pokud mléko nemůžete vzít s sebou, nejspíš ho nezachráníte. V mrazáku totiž moc rádo žmolkovatí. Na vaření to sice nemusí vadit (mléko musíte velmi pomalu rozmrazovat, ideálně v lednici), ale na pití to není nic příjemného. Mimochodem, zmrazit byste neměli ani jogurt.
Sledujte nás na sociálních sítích: