Plastová potravinářská fólie pomáhá už několik desetiletí udržet potraviny déle čerstvé. Jenže je to umělá hmota, která se tak jako jiné plasty rozkládá stovky let a působí tedy potíže s hromaděním odpadu, pokud není plně recyklována. Vědci z Massachusetts ale teď přišli s přírodní a snadno degradovatelnou alternativou. Tou je bílkovina z přírodního hedvábí.
Vědci z Tufts University extrahovali z hedvábí, které produkují svými žlázami bourci morušoví, bílkovinu fibroin. Tu pak rozpustili v roztoku a ponořili do ní ovoce a zeleninu. Film na plodech prodloužil jejich životnost o mnoho dní.
„Výsledky naznačují, že povlak z hedvábného fibroinu prodloužil čerstvost a atraktivitu ovoce zpomalením dýchání plodů, prodloužil také jejich pevnost a zabránil dehydrataci,“ tvrdí profesor Fiorenzo Omenetto z Tufts University.
Cílem jeho týmu je teď připravit takovou metodu aplikace a takové médium z fibroinu, aby zcela nahradil plastové konvenční alternativy. Výhodou fibroinu je, že nemá žádnou chuť a vůni a je také netoxický. Takže se člověku nestane nic, když ho náhodou pozře.
Sledujte nás na sociálních sítích: