Pyramidám přisuzují někteří lidé až zázračnou moc. Ale co takzvaná potravinová pyramida? Pomůže vám, abyste byla zdravá a štíhlá?
Potravinová pyramida není žádným přísným dietním programem, ale spíše proporční úpravou jídelníčku – její princip spočívá ve správném rozložení jídla. Zjednodušeně řečeno, přehledně znázorňuje, jaký podíl by měla v naší stravě ta která skupina potravin zabírat.
Pokud se tedy budete potravinovou pyramidou správně řídit, měli byste díky ní pokrýt veškeré nutriční potřeby svého organismu a nemělo by vám hrozit, že (tak jako při mnoha nevyvážených dietách) svému tělu nedodáte některou z látek důležitých pro jeho fungování.
Pyramidu jako první sestavili v 70. letech minulého století odborníci na výživu v Dánsku, vrcholu popularity však dosáhla na začátku 90. let ve Spojených státech amerických, kde je dokonce dodnes používána na obalech některých potravinových výrobků.
Zdravý základ
Pyramidu tvoří čtyři patra, v nichž najdeme 6 skupin potravin. Nejširší část, tedy základnu, tvoří obilniny a výrobky z nich. Najdeme tu tedy pečivo (samozřejmě celozrnné, nikoli z bílé mouky), těstoviny, ovesné vločky, rýži, corn-flakes, jáhly, kroupy, pohanku, špaldu..., zkrátka potraviny bohaté na vlákninu a řadu důležitých minerálů. Denně bychom měli sníst 3 až 6 porcí obilnin. Mimochodem, koláče či dortíky mohou být stokrát z mouky, a tedy vlastně z obilovin, ale v základně potravinové pyramidy je samozřejmě nenajdete, jsou až úplně nahoře.
Ovoce a zelenina
Druhé patro pyramidy je pak tvořeno dvěma skupinami potravin – ovocem a zeleninou, přičemž „oddělení“ pro ovoce by mělo být o málo menší než to zeleninové. Důvodem je vysoký obsah cukrů v některých druzích ovoce. Proto je lepší nechávat si ovoce spíše na dopolední svačinky, zeleninu pak můžete s klidem konzumovat i v odpoledních a večerních hodinách (ovšem pozor, ani zelenina není z hlediska diety bez tak úplně rizika, existuje totiž i řada sladkých druhů zeleniny, k nimž patří například červená paprika nebo sladká mrkev). Z hlediska výživy jsou ovoce a zelenina bohaté na spoustu vitaminů, minerálů a také vlákniny. Spořádat bychom tedy měli každý den 2 až 4 porce čerstvého ovoce a 3 až 5 porcí čerstvé zeleniny.
TIP Bety: Ne a ne zhubnout? Poraďte se s naší dietoložkou Lenkou, jak se zbavit faldíků!
To nejlepší na konec?
Podobně jako druhé patro potravinové pyramidy je i její třetí část rozdělena do dvou „chlívečků“ – do jednoho patří mléko a mléčné výrobky, do druhého maso. Najdete tu ale i vejce a luštěniny. Mléko a mléčné výrobky představují pro náš organismus cenný zdroj určitých skupin vitaminů a minerálů, nejdůležitější jsou z hlediska příjmu vápníku. Pozor si při jejich konzumaci musíme dát samozřejmě na tuky (u light výrobků se zas vždy přesvědčte, zda není produkt přislazený a ve výsledku pak skoro stejně kalorický jako výrobek klasický).
To samé platí i pro zástupce druhé skupiny tohoto patra – masu. Nejvhodnější je samozřejmě maso rybí, drůbeží nebo libové hovězí. Nepatří sem však některé masné výrobky, jako jsou například uzeniny – mají vysoký obsah tuku a soli, o kvalitě některých z nich by se dalo úspěšně pochybovat a jejich nutriční hodnota je mizivá (narozdíl od té energetické) – ty najdete až v posledním, nejmenším patře pyramidy. Co se mléka a mléčných výrobků týče, denně bychom měli sníst 2 až 3 porce, na maso pak připadají 1 až 3 porce. Navzdory řadě protichůdných názorů na vejce bychom je ze svého jídelníčku neměli vyřadit úplně, 4 vejce týdně jsou ideální.
Vrchol pyramidy pak tvoří sladkosti a tučná jídla. Ty by náš jídelníček měly pouze občas zpestřovat.
Sledujte nás na sociálních sítích: