Chleba s máslem a sýrem nebo šunkou. Klasika, která nás provázela prakticky celé dětství. Jenže pak se ze dne na den stal z másla téměř zločinec, který způsobuje řadu problémů a je třeba ho nahradit margarínem. A jak šel čas, ani margarín už se nehřeje na výsluní bezchybnosti...
Máslo a margarín rozdělují české strávníky. Obě skupiny jsou prakticky nesmiřitelné. Do které patříte vy? A co je dobré o máslu a margarínu vědět, než jednomu z nich bezvýhradně propadnete?
Výhody a nevýhody másla
Máslo musí mít alespoň 80 % tuku, což z něho činí prakticky kalorickou bombu. Navíc je živočišného původu, a tak obsahuje cholesterol (zdravému člověku při normální konzumaci zas tak neublíží, ale pokud si musíte hladinu cholesterolu v krvi hlídat, nejspíš budete muset máslo výrazně omezit).
Ovšem kvalitní máslo se svému strávníkovi odvděčí naprosto úžasnou chutí a žádnou chemií. Skvělé je i při přípravě teplých pokrmů, vydrží i vyšší teploty.
K jeho nevýhodám patří, že musíte chvíli vyčkat, než tvrdá kostka promění konzistenci, abyste si máslo mohli namazat na chleba. A pak samozřejmě cena, která se dnes šplhá neustále nahoru. Nicméně másla člověk nezkonzumuje tolik najednou, a tak se jednou za čas taková investice vyplatí.
Jak je na tom margarín
Výhodou margarínu bezesporu je, že neobsahuje cholesterol, jeho cena je v porovnání s tradičním máslem nižší a nemusíte po vyndání z ledničky čekat půl hodiny, než budete schopni namazat si jím chleba.
Fakt, že margarín pochází z rostlinných olejů, však už takovou výhodu představovat nemusí – rostlinné tuky existují totiž pouze v kapalném skupenství, a aby byly přeměněny na pevnou, roztíratelnou surovinu, je třeba přistoupit k jejich ztužení. Při tom ovšem dochází ke vzniku trans-izomerů mastných kyselin, které jsou ve větším množství zdraví škodlivé, a řada států se je proto rozhodla v potravinách výrazně eliminovat. Navíc margaríny obsahují konzervanty, barviva či aromata.
Na druhou stranu je třeba říci, že v dnešní době se již vyrábějí margaríny, které trans-izomery mastných kyselin obsahují v naprosto zanedbatelném množství a naopak v sobě mají řadu prospěšných nenasycených mastných kyselin.
Život bez tuků? Nebezpečná hloupost!
Ať už nejrůznější dietáři říkají cokoli, jedno je jasné. Tuky jsou pro fungování našeho organismu nezbytné. Nejen jako zdroj energie, ale jsme díky nim schopni využívat vitaminy rozpustné v tucích, tedy vitaminy A, D, E a K. Tuky chrání naše tkáně a orgány. Proto je chyba, pokud se rozhodnete zcela je eliminovat – tělo vám rozhodně nepoděkuje a „vrátí vám to" v podobě nejrůznějších zdravotních problémů.
Zjednodušeně lze říci, že existují tuky dobré (zdravé) a špatné (nezdravé). Mezi ty nezdravé patří především všechny možné uměle ztužované tuky používané v margarínech a nejrůznějších pomazánkách, nasycené tuky (sem patří tuky živočišného původu, ale také palmový olej) a částečně i omega-6 mastné kyseliny obsažené v běžně používaných olejích (slunečnicový, řepkový a další – ty se však nedoporučují spíše citlivým lidem nebo lidem se zdravotními problémy).
Naopak za zdravé tuky, jež mají na fungování našeho organismu veskrze pozitivní vliv, jsou omega-3 a omega-9 mastné kyseliny (snižují například riziko vzniku srdečních chorob nebo mozkových příhod, snižují krevní tlak, existují i studie, které tvrdí, že mohou být prevencí některých druhů nádorů).
A kde zdravé tuky najdeme? Především v rybách, oříšcích, olivovém, sezamovém, mandlovém či lněném oleji, ale také například v avokádu a některé listové zelenině.
Sledujte nás na sociálních sítích: