Červené víno je velmi zdravý nápoj, když je konzumován pravidelně v malém množství. Dvě deci révového moku z modrých hroznů denně prospívají srdci, cévám a díky vysokému obsahu antioxidantů jsou i prevencí rakoviny. Ovšem britští onkologové teď přišli s prohlášením, že ještě výhodnější je pít nízkoalkoholické druhy červených vín. Jsou v prevenci rakoviny účinnější.
Malé množství vína totiž obsahuje tolik alkoholu, že ještě nemá zhoubný vliv na tělo. Ale naopak vyšší dávky etanolu způsobují v těle různá poškození a mohou zvyšovat riziko rakoviny. Kdo vsadí tedy na nízkoalkoholické typy vín, udělá jen líp.
Prospěšnější pro zdraví jsou vína s obsahem alkoholu kolem deseti procent než ta, která mají v sobě etanolu čtrnáct procent.
Podle nového výzkumu se riziko rakoviny sníží o sedm procent víc, pokud člověk pije denně 250 mililitrů vína s obsahem deset procent etanolu a nikoli vína s obsahem čtrnáct procent.
„Může se zdát, že takové snížení rizika je poměrně malé, ale na riziko rakoviny v populaci v globálním měřítku to může mít docela radikální vliv,“ uvedla pro BBC doktorka Rachel Thompsonová ze Světového fondu pro výzkum rakoviny.
Sledujte nás na sociálních sítích: