Všichni víme, že srdce jako nejdůležitější orgán svého těla musíme chránit. Ale tušíte, jaké potraviny vám v tom pomohou?
Následující obyvatelé našich talířů vás nejspíš překvapí, ale vězte, že na zdraví srdce působí jednoznačně pozitivně!
1. Červená řepa
Už dávno není jen nezbytnou součástí školních obědů, pomalu a jistě se tahle zelenina vrací zase na výsluní a naše jídelníčky. A to je dobře. Kromě jiného působí proti vysokému krevnímu tlaku, navíc obsahuje řadu důležitých vitaminů (A, B6, C, kyselina listová), minerálů (železo, hořčík…) a antioxidantů.
2. Granátová jablka
I když patří v našich zeměpisných šířkách k těm méně tradičním druhům ovoce, jeho oblíbenost stoupá. Navíc tohle jablíčko chrání naše srdce a cévy tím, že zlepšují krevní oběh a snižují cholesterol. Jako každé ovoce, i granátová jablka jsou plná vitaminů, minerálů a antioxidantů.
3. Sladké brambory
Další exotická pochoutka, která se v Čechách rychle zabydluje. A pro naše srdce a cévy je to dobrá zpráva! Dokáží totiž snížit množství homocysteinu, který je spojován s některými kardiovaskulárními chorobami. A kromě toho jsou sladké brambory bohaté na hořčík, který bojuje proti stresu, a další důležité živiny.
4. Mangold
Tahle tmavě zelená zelenina je bohatá na vitamin B6 a draslík, které snižují krevní tlak, ale také na minerály, jako je železo nebo měď, jež napomáhají zdravému krevnímu oběhu.
5. Avokádo
Tenhle plod je jedinečný především díky obsahu zdraví (a především srdci) prospěšných tuků, jež navíc pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi. A k tomu všemu ještě díky draslíku avokádo příznivě ovlivňuje krevní tlak.
Sledujte nás na sociálních sítích: