Kdo má doma v mrazáku lesní borůvky od léta, má o Vánocích vyhráno. Nemusí se už ani bát, že své tělo ohrozí nadměrným příjmem nasycených tuků. Podle finských vědců totiž borůvky dokážou odvrátit negativní vliv nadměrné konzumace tučných pokrmů.
Konzumace tučných pokrmů vede k vyššímu výskytu zánětů v těle. Ačkoli je zánět obrannou reakcí imunity, v dlouhodobém ohledu může způsobit více škody než užitku. Divoké borůvky obsahují velmi mnoho polyfenolů, které účinkují jako antioxidanty a dokážou potlačovat negativní vliv zánětů.
Vědci z Finska testovali účinky konzumace divokých borůvek na zdraví při zvýšeném příjmu tuků. Polyfenoly obsažené v divokých borůvkách prokazatelně chrání tělo před záněty, vysokým krevním tlakem a diabetem, i když je příjem nasycených tuků vyšší a tělo musí bojovat s vyšší mírou zánětů.
„Za blahodárné účinky borůvek mohou barviva antokyany ze skupiny polyfenolů, která dávají těmto bobulím tmavě modrou barvu. Tyto látky působí jako silné antioxidanty a chrání buňky před poškozením volných radikálů,“ tvrdí autoři z Východofinské univerzity v Joensuu.
Sledujte nás na sociálních sítích: