Ačkoli Atkinsova dieta bohatá na bílkoviny a tuky je pro zdraví nebezpečná, vědci se shodují, že za obezitu může snížený příjem bílkovin a nadbytek sacharidů a tuků v potravě člověka. Dostatečný podíl proteinů ve stravě vede k hubnutí a normální postavě. Extrémní nerovnováha v živinách na úkor bílkovin však také škodí.
„Můžeme zvládat obezitu a předcházet jí tím, že zajistíme ve stravě dostatek bílkovin, které spolehlivě zasytí hlad,“ tvrdí profesor David Raubenheimer z University of Sydney.
Bílkoviny jsou náročné na trávení, vyvolávají dlouhodobý pocit sytosti a na jejich metabolické zpracování musí tělo vynaložit energii. Když tak pozřeme pokrm bohatý na bílkoviny, jsme na dlouho nasyceni, nepřejídáme se a navíc při trávení spalujeme energii. Výsledkem je to, že tělo nepřibírá na váze.
Mohlo by se tak zdát, že pro štíhlé tělo je tedy dobré se bílkovinami přejídat. Z toho vychází kupříkladu Atkinsova dieta, která staví na konzumaci velkého množství bílkovin a tuků. Jenže tento extrém zatěžuje organismus a při dlouhodobém dodržování může vážně škodit. Dieta je totiž nevyvážená s ohledem na jiné živiny. Téměř v ní chybějí sacharidy, které však tělo také potřebuje.
„Musíme dosáhnout rovnováhy také v příjmu tuků a sacharidů. Diety založené na konzumaci velkého množství bílkovin nám můžou pomoci zhubnout, ale pokud obsahují jinou nerovnováhu živin, pak nám můžou pomoci také ke zdravotním problémům,“ tvrdí profesor Raubenheimer.
Na bílkoviny jsou bohatá kuřecí a krůtí prsa, libové hovězí a telecí, ryby, vepřová panenka, tvaroh a nízkotučné sýry, jogurty a mléčné výrobky, fazole, vajíčka a tofu. Největší nerovnováhu v živinách nabízí potravinářský průmysl. Paradoxně konzumace hotových jídel a konzervovaných výrobků vede k tomu, že je tělo nesprávně nasyceno, tudíž neustále vybízí ke konzumaci dalšího jídla. Tím se do těla dostává nadbytek energie a dochází k přibývání na váze.
„Jednoduchým pravidlem zdravého stravování je vyhýbat se zcela konzervovaných potravinám, hotovým výrobkům a pokrmům. Čím je potravina přirozenější, tím lépe… Naše těla a chutě nejsou adaptovány na oplatky, dortíky, pečivo, pizzu a slazené nápoje a my se jimi přejídáme a ohrožujeme tím své zdraví,“ varuje profesor Raubenheimer.
Sledujte nás na sociálních sítích: