Zahajte léto na řecký způsob!

Řekové jsou po celém světě známí svou veselou povahou, silnou náturou ale také láskou k dobrému jídlu. Patří k jednomu z nejzdravějších národů na světě a dožívají se velmi vysokého věku. Jejich kuchyně je nejen velice chutná ale také zdravá. Základ lahodného jídelníčku Řeků tvoří čerstvé ryby, domácí sýry, všechny možné druhy zeleniny a především kvalitní olivový olej. Obohaťte také vy letošní léto o tajemství, která věděli již antičtí Řekové.

Na začátku letních měsíců se většina z nás těší na dlouhá a slunečná odpoledne strávená na terase s přáteli. K tomu neodmyslitelně patří i grilování a lehké letní saláty. Inspiraci pro oživení klasických pokrmů najdete také na Peloponésu. Ogrilujte dobře ochucenou cuketu, papriky plněné sýrem feta a nezapomeňte na čerstvý zeleninový salát. Potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale také štíhlou linii.

Důležité je dochucení pokrmů typickým kořením a nikdy nesmí chybět ten nejlepší olivový olej. Výhodou řecké kuchyně je, že využívá především čerstvé a sezónní potraviny a je bohatá na rostlinné potraviny a mononenasycené tuky, které uvítá i naše srdce.

Jak vybrat správný olivový olej?

Chuť oleje závisí na typu oliv, ale také na způsobu zpracování. Jednoznačně nejlepší oleje jsou ty z prvního lisování tzv. extra panenské. Lisování za studena totiž zajistí zachování chuti původních surovin.



Do zeleninových salátů i na gril je ideální Minerva Extra panenský olivový olej. Má výraznou chuť čerstvých oliv s příjemným aromatem a velice nízkou kyselost. Kromě lahodné chuti dodává tělu vitamíny, které posilují imunitu a podporují trávení. Ideální je do zeleninových salátů i na grilování.

Do vařených pokrmů se zase hodí Minerva Classic. Je to mix extra panenského a rafinovaného oleje, který pokrmům dodá potřebnou lehkost.

Z vybraných oliv ze slunečné oblasti Kalamata pochází Minerva Kalamata. Olej z těchto oliv má unikátní vlastnosti, je hutný, silný, plný chutí a s nezaměnitelnou silnou vůní oliv. Je ideální do pokrmů, kde jeho chuť může vyniknout, do salátů nebo do těstovin, či jen tak samotný na čerstvé pečivo.

I ty nejnáročnější spotřebitele potěší Minerva Bio extra panenský olivový olej. Je vyráběný v souladu regulí pro organické BIO výrobky – od pěstování oliv až po zpracování. Díky příjemnému aroma, nezaměnitelné chuti a vůni čerstvých oliv promění pokrmy v delikatesu. Navíc se hodí jak do teplé, tak do studené kuchyně.

Vyzkoušejte tradiční lehké řecké jídlo - Saganaki s krevetami a sýrem Feta

Ingredience (pro 6 osob)
1 kg velkých krevet
300 g sýru Feta
¾ šálku nakrájených rajčat
¾ šálku rajčatového protlaku
1 šálek Extra panenského olivového oleje Minerva
1 najemno nakrájená cibule
1 lžička čerstvého pepře
1 šálek nasekané petrželky na ozdobu



Postup přípravy
1.    Krevety zbavíme skořápky, aby nám zůstala hlava i ocas neporušený a položíme na plech do trouby.
2.    Na pánvi osmahneme na olivovém oleji cibuli a nakrájená rajčata, přidáme rajčatový protlak.
3.    Přidáme sůl, pepř a počkáme, než se omáčka zredukuje zhruba na ¼.
4.    Zredukovanou omáčku nalejeme na krevety na plechu.
5.    Mezi krevety umístíme najemno nakrájený sýr Feta.
6.    Plech zakryjeme a pečeme v troubě při 200°C asi 45 minut.
7.    Saganaki s krevetami podáváme posypané petrželkou.

Doba vaření: 40 minut
Doba přípravy: 35 minut







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Lidé narození ve znamení Berana mohou tento týden očekávat dynamické změny, které přinesou nové příležitosti i výzvy. Vaše přirozená energie a odhodlanost budou klíčovými faktory, které vám pomohou překonat případné přek&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

39 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
17 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat