Řekové jsou po celém světě známí svou veselou povahou, silnou náturou ale také láskou k dobrému jídlu. Patří k jednomu z nejzdravějších národů na světě a dožívají se velmi vysokého věku. Jejich kuchyně je nejen velice chutná ale také zdravá. Základ lahodného jídelníčku Řeků tvoří čerstvé ryby, domácí sýry, všechny možné druhy zeleniny a především kvalitní olivový olej. Obohaťte také vy letošní léto o tajemství, která věděli již antičtí Řekové.
Na začátku letních měsíců se většina z nás těší na dlouhá a slunečná odpoledne strávená na terase s přáteli. K tomu neodmyslitelně patří i grilování a lehké letní saláty. Inspiraci pro oživení klasických pokrmů najdete také na Peloponésu. Ogrilujte dobře ochucenou cuketu, papriky plněné sýrem feta a nezapomeňte na čerstvý zeleninový salát. Potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale také štíhlou linii.
Důležité je dochucení pokrmů typickým kořením a nikdy nesmí chybět ten nejlepší olivový olej. Výhodou řecké kuchyně je, že využívá především čerstvé a sezónní potraviny a je bohatá na rostlinné potraviny a mononenasycené tuky, které uvítá i naše srdce.
Jak vybrat správný olivový olej?
Chuť oleje závisí na typu oliv, ale také na způsobu zpracování. Jednoznačně nejlepší oleje jsou ty z prvního lisování tzv. extra panenské. Lisování za studena totiž zajistí zachování chuti původních surovin.
Do zeleninových salátů i na gril je ideální Minerva Extra panenský olivový olej. Má výraznou chuť čerstvých oliv s příjemným aromatem a velice nízkou kyselost. Kromě lahodné chuti dodává tělu vitamíny, které posilují imunitu a podporují trávení. Ideální je do zeleninových salátů i na grilování.
Do vařených pokrmů se zase hodí Minerva Classic. Je to mix extra panenského a rafinovaného oleje, který pokrmům dodá potřebnou lehkost.
Z vybraných oliv ze slunečné oblasti Kalamata pochází Minerva Kalamata. Olej z těchto oliv má unikátní vlastnosti, je hutný, silný, plný chutí a s nezaměnitelnou silnou vůní oliv. Je ideální do pokrmů, kde jeho chuť může vyniknout, do salátů nebo do těstovin, či jen tak samotný na čerstvé pečivo.
I ty nejnáročnější spotřebitele potěší Minerva Bio extra panenský olivový olej. Je vyráběný v souladu regulí pro organické BIO výrobky – od pěstování oliv až po zpracování. Díky příjemnému aroma, nezaměnitelné chuti a vůni čerstvých oliv promění pokrmy v delikatesu. Navíc se hodí jak do teplé, tak do studené kuchyně.
Vyzkoušejte tradiční lehké řecké jídlo - Saganaki s krevetami a sýrem Feta
Ingredience (pro 6 osob)
1 kg velkých krevet
300 g sýru Feta
¾ šálku nakrájených rajčat
¾ šálku rajčatového protlaku
1 šálek Extra panenského olivového oleje Minerva
1 najemno nakrájená cibule
1 lžička čerstvého pepře
1 šálek nasekané petrželky na ozdobu
Postup přípravy
1. Krevety zbavíme skořápky, aby nám zůstala hlava i ocas neporušený a položíme na plech do trouby.
2. Na pánvi osmahneme na olivovém oleji cibuli a nakrájená rajčata, přidáme rajčatový protlak.
3. Přidáme sůl, pepř a počkáme, než se omáčka zredukuje zhruba na ¼.
4. Zredukovanou omáčku nalejeme na krevety na plechu.
5. Mezi krevety umístíme najemno nakrájený sýr Feta.
6. Plech zakryjeme a pečeme v troubě při 200°C asi 45 minut.
7. Saganaki s krevetami podáváme posypané petrželkou.
Doba vaření: 40 minut
Doba přípravy: 35 minut
Sledujte nás na sociálních sítích: