Biologický věk lze vyčíst z úst

Už žádné odběry krve a laboratorní měření délky chromozomů a telomerů. Stačí otevřít ústa a nechat lékaře, ať je „vytře“ speciální tyčinkou. Takhle jednoduše se teď bude odhalovat biologický věk. Nově vyvinutá metoda sklízí samé pochvaly.

Představte si, že by vám naprosto jednoduchý test prozradil, jak dobře stárnete – nejen podle počtu odžitých let, ale i fungování vašeho těla, buněk a orgánů. Podstoupili byste ho, nebo se raději držíte hesla, že lepší nevědět?

Dvě roviny stárnutí

Že není věk jako věk, to se k vám pravděpodobně už dávno doneslo. Zatímco se ten chronologický drží kalendáře a určuje počet zapálených svíček na narozeninovém dortu, ten biologický jde více do hloubky. Zaměřuje se totiž na několik faktorů, včetně aktuálního stavu kardiovaskulárního systému, krevního tlaku, zraku, sluchu, hladiny zánětlivých markerů, indexu tělesné hmotnosti, hormonálního profilu i efektivity metabolických procesů (1). Tím na celou situaci pochopitelně poskytuje mnohem komplexnější a podrobnější pohled. Jak ten biologický věk změřit, aby člověk tedy věděl, na čem je?

Místo krve tyčinka

K pravdě a konkrétním číslům se lékaři doberou na základě krevních testů a laboratorního měření takzvaných telomer, což jsou ochranné úseky DNA, které se nacházejí na koncích chromozomů. Anebo na to mohou jít mnohem jednodušším způsobem. Za velkou louží se vyvinul inovativní revoluční test, co biologický věk odhadne na základě výtěru z úst (3). Podle jeho tvůrců i velmi malý vzorek poskytuje dostatek informací k tomu, aby vědci určili stav těla i rizika předčasné úmrtnosti. Pro jednotlivce to může znamenat šanci lépe porozumět kondici svého organismu a udělat kroky směrem k dlouhověkosti, zatímco pro lékaře test představuje cenný nástroj, jak lépe zacílit prevenci a léčbu. Možná právě v této zajímavé americké technologii tkví budoucnost medicíny i naší delší životnosti!

Zdroje: (1)www.age.mpg.de/211116/what-is-biological-age,  (2)www.geno me.gov/genetics-glossary/Telomere, (3)www.frontiersin.org/journals/aging/articles/10.3389/fragi.2024.1460360/full






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:48
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:10
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:44
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat