Nedostatkem železa trpí každý třetí dospělý

Nemáte chuť k jídlu, trpíte neustálou únavou, bledne vám pokožka a bolí vás hlava. I takhle se projevuje nedostatek železa, které vám schází buď absolutně, nebo funkčně.

Udeřila skutečná železná krize. Nedávná studie (1) zveřejněná v odborném magazínu JAMA Network Open poukázala na alarmující skutečnost, že téměř třetina dospělých trpí nějakou formou nedostatku železa. Kdybyste to náhodou nevěděli, tento minerál vám může chybět hned dvěma způsoby.

Problém, který je vidět i fyzicky cítit

V periodické tabulce má zkratku Fe, což si možná ještě pamatujete. Železo je klíčové pro mnoho tělesných funkcí a procesů. Tvoří základní složku hemoglobinu – proteinu v červených krvinkách, které přenáší kyslík z plic do ostatních částí těla. Nezbytné bývá i pro správné fungování imunitních buněk, syntézu kolagenu a energetický metabolismus. Adekvátní hladina tohoto prvku je důležitá i pro kognitivní funkce, včetně paměti a koncentrace. Zároveň představuje prevenci anémie, přičemž podporuje zdraví těhotných žen i správný vývoj plodu (2). Nedostatek této látky může vést k řadě nepříjemných symptomů, které mohou každodenní život negativně ovlivnit. Možná se to týká i vás.

Od absolutního k funkčnímu

Jak již bylo naznačeno v předchozích řádcích, železo schází kdekomu. Otázkou je, jak. Absolutní nedostatek se dle autorů uvedené studie běžně vyskytuje u žen, dětí, vegetariánů a veganů. Nastává tehdy, když tělu zcela chybí nebo má velmi nízké zásoby železa. Oproti tomu funkční nedostatek se týká obou pohlaví a dochází k němu v případě, že organismus má železo sice uložené, ale nedokáže ho efektivně využít. Příznaky nízké úrovně se projevují permanentní únavou, dušností, bolestí hlavy, chladnými končetinami, nechutenstvím a bledostí kůže (3).

Krizi lze zajíst

Aby ke jmenovaným komplikacím nedocházelo, lékaři doporučují zařadit do jídelníčku více potravin bohatých na tento minerál. Hladinku si můžete vyladit konzumací červeného masa, drůbeže, fazolí, hrášku, mořských plodů, tmavé listové zeleniny, rozinek, meruněk, sušeného ovoce i ořechů (4). Pokud jsou pro vás tyto zdroje obrovskou výzvou, zvažte doplňky stravy obsahující železo.

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/article-abstract/2823909, (2) www.kidshealth.org/en/parents/preg-health.html, (3) www.healthline.com/health/anemia/anemia-chest-pain, (4) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:02
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat