Ponocování výrazným způsobem zvyšuje riziko cukrovky

Jestli můžete, choďte spát v rozumném čase. Noční sovy, které dlouho ponocují, mají zaděláno na cukrovku, metabolické poruchy i nadváhu.

Cukrovka vzniká, když tělo pro získání energie nezpracovává potravu správně. Inzulin je důležitý hormon, který umožňuje, aby se glukóza (cukr používaný jako zdroj energie) dostala do buněk. U lidí s cukrovkou buď organismus na inzulin nereaguje, nebo ho nevyrábí vůbec. To vede k hromadění cukru v krvi a velké pravděpodobnosti vážných zdravotních komplikací (1). Pokud o ně nestojíte, snažte se spát dost dlouho, a tak kvalitně, jak to jen půjde.

Neberme to na lehkou váhu

Podle nového vědeckého zjištění (2) mají lidé, kteří často ponocují, o téměř 50 procent vyšší riziko vzniku diabetu druhého typu ve srovnání s těmi, co chodí spát dříve. Tato skutečnost opět začala vyvolávat diskusi o vlivu chronotypu na životní styl i celkové zdraví. Studie, kterou vedli nizozemští experti, zahrnovala více než pět tisíc účastníků a sledovala jejich spánkové návyky po dobu téměř sedmi let.

Čím později, tím hůře

„Lidé s pozdním chronotypem, takzvané noční sovy, mohou častěji trpět metabolickými poruchami, protože jejich biologické hodiny nejsou v souladu s tím, jak funguje společnost,“ představuje objevená fakta epidemiolog a hlavní vedoucí výzkumného týmu Jeroen van der Velde (3). Dále bylo zjištěno, že tito jedinci zpravidla mívají větší obvod pasu a vyšší index tělesné hmotnosti i podíl viscerálního tuku – to je ten, co obklopuje vnitřní orgány. Všechny tyto faktory k rozvoji diabetu a dalších metabolických poruch přispívají obrovskou měrou, varuje zmiňovaný expert.

Co je rozladěné, to jen stěží může fungovat

„Pravděpodobně to způsobuje cirkadiánní rytmus neboli tělesné hodiny, které jsou u ponocujících osob mimo synchronizaci s běžnými pracovními a společenskými plány, což je časem úplně rozladí. Výsledkem může být i cukrovka,“ dodává Jeroen van der Velde s tím, že přehodnocení životního stylu i denního harmonogramu může být efektivním preventivním krokem.

Zdroje: (1) www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diabetes, (2) www.drive.google.com/file/d/1x-TMiddNGkVJ8jFdcBZHdKsiuxyGdOZy/view (3) www.nypost.com/2024/09/08/lifestyle/night-owls-46-more-likely-to-develop-diabetes-new-study/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás a vaše blízké založený na otevřené komunikaci a emocích. Pokud máte v plánu promluvit si o něčem důležitém se svým partnerem nebo rodinou, nyní je ta správná doba. Berani, kteří jsou nezadaní, mohou oček... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat