Předcházejte syndromu vyhoření

Pokud včas nedoplníme zásoby energie, dříve, nebo později to povede k fyzickému a psychickému stresu, který může vyústit až v syndrom vyhoření.

Termín „vyhoření“ se v posledních letech používá velmi často. Ale většina lidí si vlastně nedokáže nic představit. A pokud už má někdo představu, je syndrom vyhoření chápán jako nemoc workoholiků. Ti, kteří žijí pro svou práci. Ale je to pravda?

Syndrom vyhoření se týká všech

Ve skutečnosti je tomu naopak. Mnoho lidí si pojem vyhoření spojuje s vyhořením ve vztahu k zaměstnání. Jde ale také o soukromý život. Pokud člověk ztratí rovnováhu v zaměstnání a v soukromém životě, může dojít k vyhoření. Protože tlak, který na vás vyvíjí společnost, nebo který na sebe vyvíjíte vy sami, může v určité chvíli snadno vyústit v kolaps. I ti, co pracují doma a nemají šéfy, kteří by na ně tlačili, může syndrom vyhoření postihnout také ‒ vyvíjejí tlak sami na sebe.

Proto je tak důležité, abychom na případné varovné signály z našeho těla reagovali včas. Takovými signály mohou být deprese, netečnost, snížená výkonnost a psychosomatické potíže, jako jsou bolesti hlavy a napětí, ale také bolesti žaludku. Naštěstí k vyhoření nedochází přes noc. K jeho předcházení můžete použít následující způsoby:

Naplánujte si malé přestávky

Je důležité, abyste si každý den dali trochu času na dobití baterek, i kdyby to bylo jen pět minut na to, abyste si v klidu vypili šálek čaje. V hektickém tempu každodenního života se takové malé zdroje energie často ztrácejí. A když si dáme čas, kolotoč myšlenek v naší hlavě pilně chrastí seznamy úkolů nebo nás trápí špatné svědomí, protože jsme za těch pět minut mohli vyprat spoustu prádla. V takových chvílích se třikrát zhluboka nadechněte, nebo se nadýchejte čerstvého vzduchu, abyste si pročistili hlavu.

Najděte své zdroje energie

Pro většinu lidí je snazší vyjmenovat, co je stresuje než definovat, co jim dodává energii. Bohužel na to neexistuje žádný patentový recept. Zdroje energie si musí každý zjistit sám. Není to tak snadné ve světě, kde jsme zaplaveni trendy. Protože k čemu je jóga, když se nemůžete uvolnit nebo dělat meditační cvičení, na které se vám opravdu nechce? Zeptejte se sami sebe: Jaké jsou mé zájmy? Co mi přináší radost? Co je pro mě dobré? Jakmile se věc stane povinností, je lepší ji nechat být.

Rozhovory dělají zázraky

Mezilidská interakce je velmi důležitá. Když vám všichni v kanceláři lezou na nervy nebo se v kuchyni hromadí špinavé talíře, pomůže vám dostat frustraci z hlavy. Svět pak často vypadá mnohem lépe. Takže ve chvílích krize zvedněte telefon a zavolejte svému nejlepšímu příteli. Pokud si zrovna nemáte s kým popovídat nebo se z různých důvodů nechcete svěřit rodině či přátelům, existují poradny, na které se můžete obrátit. Nezaujatý názor odborně vyškoleného člověka rozšiřuje váš pohled na nové pohledy!

Pozor na sociální média

Pokud jste každý den konfrontováni s tisíci lidí, kteří jsou zjevně krásnější, úspěšnější a prostě LEPŠÍ než vy, pak tomu v určité chvíli sami uvěříte! Instagram a spol. přispívají k tomu, že se lidé cítí stále více vystresovaní a nespokojení, ale vždy záleží na tom, jak média využíváte. Pokud používáte sociální média hlavně k tomu, abyste zůstali v kontaktu se svými přáteli, méně vás ovlivňují vnější vlivy. Totiž, že bezchybnost a úspěch jsou cíle, o které je třeba usilovat. Důležitý je vědomý a zdravý přístup, pak můžete získat i inspiraci a přidanou hodnotu.

Přepracujte úkoly ve váš prospěch

Kdo by neznal otravně dlouhé seznamy úkolů, které nás děsí ještě předtím, než vstaneme ráno z postele? Možná máte příležitost předělat své každodenní úkoly tak, abyste z nich získali přidanou hodnotu. Klasickým příkladem může být poslech hudby při skládání prádla, nebo podcastu, zatímco se na sporáku vaří oběd.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přináší příležitosti k osobnímu růstu a sebepoznání. Vliv planet naznačuje, že byste se mohli cítit energičtější a motivovanější než obvykle, což je ideální pro zahájení nových projektů nebo dokonče... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:53
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:51
27 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:18
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat