Typické varovné příznaky rakoviny prsu

Nejčastějšími příznaky rakoviny prsu jsou hmatatelné bulky v prsu. Ale existuje mnohem více varovných signálů! Nemusíte čekat, až nahmatáte něco podezřelého – tyto příznaky byste měla znát!

Když pomyslíte na příznaky rakoviny prsu, první věc, která vás napadne, jsou pravděpodobně hmatatelné bulky. Ale existuje mnohem více příznaků rakoviny prsu, kterých by si ženy měly být vědomy. 

Tyto příznaky rakoviny prsu byste měla znát

Abyste odhalila možné onemocnění rakoviny prsu a vyhnula se zanedbání, měla byste věnovat zvláštní pozornost příznakům, které se mohou objevit ještě před hmatatelnou bulkou. Patří mezi ně změna velikosti nebo tvaru prsou, výtok z bradavek (čirý, zakalený nebo krvavý), změny na kůži (např. zánět, důlky, zarudnutí nebo šupinatění), zvětšené lymfatické uzliny v podpaží (obvykle viditelné jako otoky), různé změny na hrudníku při zvedání paží a samozřejmě bulky nebo ztvrdnutí prsou či podpaží.

V časných stadiích rakoviny prsu se bolest příliš často nevyskytuje. Pokud se však rakovina rozšířila, tedy v těle jsou metastázy, může se objevit jako další příznak i bolest.

Máte příznaky rakoviny prsu? Prosím, buďte v klidu!

Pokud jste právě zaznamenala jeden, nebo dokonce více z těchto příznaků, měla byste okamžitě navštívit lékaře a nechat se zkontrolovat odborníkem. Není však moudré se hned domnívat, že máte rakovinu prsu a panikařit. Existují i ​​různé relativně neškodné příčiny abnormalit, jako jsou cysty, nezhoubný nádor nebo zhutněné pojivové tkáně. Zduřené lymfatické uzliny často naznačují infekci. Zda se skutečně jedná o rakovinu prsu, může určit pouze lékař.

Včasné odhalení rakoviny prsu může zachránit život

Včasná diagnóza rakoviny prsu může dramaticky zvýšit šance na uzdravení. Kromě vyšetření prsů u gynekologa, které hradí zdravotní pojišťovna jednou za dva roky všem ženám nad 45 let, by si měla každá žena každý měsíc vyšetřit prsa sama. Pro ženy před menopauzou je nejlepší to udělat týden po začátku menstruace: Během tohoto období je prsní tkáň obzvláště měkká a změny jsou snadněji cítit.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8428369/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10798762/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás a vaše blízké založený na otevřené komunikaci a emocích. Pokud máte v plánu promluvit si o něčem důležitém se svým partnerem nebo rodinou, nyní je ta správná doba. Berani, kteří jsou nezadaní, mohou oček... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:16
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 30.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat