Jak zvládat inkontinenci během menopauzy: Praktické tipy a řešení

Menopauza je vedle puberty a těhotenství jedním ze zásadních životních období, ve kterých prochází tělo ženy obrovskými změnami. Některé z těchto změn mají bohužel nežádoucí projevy. Řadí se k nim i inkontinence. Jak si s ní poradit?

Pozor na stres a deprese

Ačkoli menopauza přináší především změny po fyzické stránce, začneme něčím jiným. Neméně důležitá je totiž psychická stránka, na kterou má nepřímo menopauza zásadní dopady.

Už jen ztráta menstruace je pro některé ženy paradoxně stresovou záležitostí. Pravidelné periody, které mnohé ženy roky proklínají, jsou najednou pryč a žena může mít pocit, že něco ze svého života ztratila. Za tím vším nicméně stojí především pocit, že roky přibývají. Právě během menopauzy ženy mají často skličující pocit, že zestárly.

Objeví-li se i další potíže jako například zmíněná inkontinence a žena najednou musí nosit vložky na únik moči, není divu, že se mohou objevit opravdu vážné psychické problémy – stres, deprese, úzkost, vyhoření.

Je důležité naučit se přijmout své „nové“ tělo a vstoupit do další životní etapy s radostí. Pakliže vás něco trápí, svěřte se okolí nebo se nebojte vyhledat pomoc zkušeného psychologa.

S inkontinencí lze bojovat posilováním

Že se objeví během menopauzy inkontinence, není nic neobvyklého. Nemusí ale jít o změnu nevratnou. Menopauza je spojena s hormonálními změnami, při kterých může mimo jiné částečně ochabovat svalstvo. Tyto změny můžete zbrzdit nebo zvrátit cvičením.

Skvělou volbou jsou Kegelovy cviky, které jsou zaměřené na pánevní dno. Díky nim můžete celou oblast opět zpevnit a získat tak močový měchýř znovu bezpečně pod kontrolu.

Na místě je i úprava jídelníčku

Nejen kvůli inkontinenci je v období menopauzy vhodné upravit jídelníček a pitný režim. Metabolismus se totiž zpomalí a tělo najednou potřebuje méně živin. Mnoho žen kvůli tomu během menopauzy rychle přibírá na váze.  Břišní tuk pak svou vahou zvyšuje tlak na močový měchýř, což může vést k inkontinenci.

Zároveň je dobré omezit alkohol či kofeinové nápoje stejně tak jako některé koření. Tyto potraviny mohou působit močopudně a dráždivě, což problémy s inkontinencí umocní.

Pomoci může i lékař

Je stále běžnější, že ženy během menopauzy vyhledávají pomoc lékaře, ať už kvůli inkontinenci, nebo jiným potížím, které s menopauzou souvisejí. Lékař může předepsat hormonální léčbu, která celý průběh menopauzy obecně usnadní, případně může lékař jiným způsobem pomoci vyřešit konkrétní zdravotní obtíže. Nebojte se tedy lékaře v případě potřeby vyhledat.






Celkem  1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat