Antikoncepční pilulky způsobují dospívajícím dívkám deprese

Antikoncepční pilulky užívané během dospívání mohou být jedním z faktorů přispívajících k vysokému výskytu depresí u žen. Symptomy často přetrvávají i po ukončení užívání, což léčbu hodně komplikuje.

K čemu se antikoncepční pilulky primárně využívají, to ví každý. Nejenže zabraňují nechtěnému početí, ale mají i další výhody, jako například regulaci menstruačních cyklů, prevenci hormonálního akné nebo snížení rizika rakoviny dělohy (1). Těžko říct, zda to vyváží psychické následky, které se s jejich konzumací začaly spojovat.

Optimismus v ohrožení

Nedávná švédská studie (2), která analyzovala údaje bezmála 300 tisíc žen, prokázala, že mladé dívky, které začnou brát antikoncepční pilulky během dospívání, čelí o 130 procent vyššímu riziku depresí ve srovnání s těmi, které volí jinou možnost ochrany. Z obliga nejsou ani starší dámy, protože i dávno dospělé uživatelky hormonálních tabletek mají pravděpodobnost depresí zvýšenou o 92 procent, vyplynulo ze závěrů.

Je to chyba hormonů!

„Silný vliv antikoncepčních pilulek na teenagery lze připsat hormonálním změnám způsobeným pubertou, kvůli kterým jsou dospívající dívky psychicky zranitelnější,“ domnívá se lékařka a hlavní autorka studie Theresa Johansson (3). Její výzkum rovněž odhalil, že zatímco dospívající slečny zaznamenávají vyšší míru depresivních symptomů i po vysazení antikoncepce, u dospělých žen k takovému jevu vůbec nedochází.

Dělají to vážně „jenom“ prášky?

„Vzhledem k tomu, že jsme v této studii zkoumali pouze kombinované antikoncepční pilulky, nemůžeme vyvozovat závěry o dalších alternativách, jako jsou antikoncepční náplasti, hormonální spirály, vaginální kroužky, injekce a tyčinky,“ upozorňuje Theresa Johansson a dodává, že vše výše uvedené bude součástí dalších výzkumů jejího expertního týmu. V každém případě ale apeluje na všechny lékaře, aby svým pacientkám sdělovali všechna rizika a nežádoucí účinky antikoncepce, včetně možných depresí.

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/birth-control-benefits#anemia-prevention, (2) www.eurekalert.org/news-releases/992224, (3) www.bodyandsoul.com.au/health/womens-health/new-study-links-contraceptive-pill-and-depression/news-story/5d4bb07c80604794d9cfa1ac95a2a168






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se můžete těšit na příval energie a nadšení. Vaše odhodlání a cílevědomost vám pomohou dosáhnout pokroků v různých oblastech života. Dávejte si však pozor na svou tendenci být impulzivní; občas je lepší troc... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:36
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:31
17 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:20
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat