Mobilní telefon je možným strůjcem srdečních chorob

Nemůžete mít kvůli mobilu nějaké zdravotní potíže, třeba se srdcem? Vyloučeno to není. Ne snad, že by telefon přímo narušoval jeho činnost, ale i tak na něm zanechává následky.

Mobilní telefony. Škodí? Pomáhají? Odpověď na tuto otázku se může lišit v závislosti na tom, kdo a koho se ptá. Nelze popřít, že nám tato zařízení výrazně usnadňují každodenní život, ale neustále kolující tvrzení o jejich zdravotní škodlivosti vyvolávají obavy. Ďábelský seznam negativních účinků je přičiněním asijských vědců zase o něco delší.

Voláme si o infarkt?

Souvislost mezi používáním mobilních telefonů a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, zejména pak u kuřáků a diabetiků, což je podstatná část celosvětové populace, naznačuje jistá čínská studie (1). „Špatný spánkový režim zapříčiněný telefony v kombinaci s psychickým stresem může k rozvoji kardiovaskulárních problémů zásadně přispět, a to prostřednictvím narušení cirkadiánních rytmů, endokrinní a metabolické dysregulace i zvýšeného zánětu," popisuje lékař, vědecký výzkumník a spoluautor studie Xianhui Qin. To je tvrzení, které vyvolává humbuk, ale je tady jedna zásadní polehčující okolnost.

Jiná doba, jiné okolnosti

Nutno podotknout, že je zmíněný výzkum založen na datech zaznamenaných z období před 20 lety. Tehdejší účastníci, u nichž bylo hodnoceno používání telefonů, byli sledováni přibližně 12 let. Analýza zahrnovala přibližně 444 tisíc dospělých, kteří uvedli běžnou frekvenci svého telefonování. U více než 56 tisíc z nich se během výzkumu vyvinulo kardiovaskulární onemocnění, přičemž se většina těchto případů týkala právě kuřáků a diabetiků. Vzhledem k tomu, že studie pochází z dob dávno před masivním rozšířením chytrých telefonů a moderních aplikací, je otázkou, jak moc jsou tyto výsledky relevantní.

Na každém šprochu je pravdy trochu

Americký kardiolog Varinder Singh působící v newyorské nemocnici Northwell Lenox Hill i tak považuje zjištění uvedeného výzkumu za zajímavá. „Je důležité si uvědomit, že pravidelné používání mobilních telefonů nezpůsobuje kardiovaskulární onemocnění přímo, ale může být spojeno s nezdravým životním stylem, který k jejich rozvoji hodně přispívá,“ domnívá se lékař (2).

Zdroje: (1) www.eurekalert.org./news-releases/1055970?_x, (2) www.onlinecjc.ca/article/S0828-282X(24)00437-9/fulltext






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se můžete těšit na příval energie a nadšení. Vaše odhodlání a cílevědomost vám pomohou dosáhnout pokroků v různých oblastech života. Dávejte si však pozor na svou tendenci být impulzivní; občas je lepší troc... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat