Dramatickými změnami tělo prochází po čtyřicítce a v šedesáti letech

Extrémní výkyvy molekulárních úrovní a radikální změny pobývajících mikroorganismů. Tohle se ve dvou klíčových obdobích děje s každým tělem, přičemž to ovlivňuje trávení, činnost srdce, funkce mozku i imunitu.

Nelze si nevšimnout, že se tělo postupem času mění. Nejsou to jen šedivé vlasy a další vrásky, určité věci se dějí i pod povrchem. Vidět nejsou, ale přehlédnout je také úplně nejde.

Velký třesk přichází hned dvakrát

Fyzická kondice se horší a metabolismus je pomalejší a pomalejší. I takhle se projevují přibývající roky, což víme až moc dobře. Těmi absolutně nejzásadnějšími biomolekulárními změnami ale organismus vždy prochází ve dvou klíčových obdobích – ve věku 44 a 60 let. K takovému zjištění došli na základě své studie (1) američtí vědci ze Stanfordské univerzity. Jejich poznatky odhalují, že v těchto fázích dochází k prudkým výkyvům molekul a mikroorganismů, které formují celou lidskou biologii. Toto kolísání pak zasahuje do různých oblastí, a to včetně trávení, imunitních, jaterních, ledvinových i mozkových funkcí a činnosti kardiovaskulárního systému. Molekulární „exploze“ a úpadky postihují bez ohledu na pohlaví a životní styl každého, proto se jim nejde vyhnout (2).

Vysvětluje to nemocnost?

Vědci doufají, že jejich překvapivá zjištění povedou k lepšímu pochopení toho, proč okolo čtyřicítky a po šedesátce prudce stoupají zdravotní rizika, jako jsou například srdeční onemocnění nebo obávaná Alzheimerova choroba. Zároveň doufají, že získané poznatky inspirují celosvětovou populaci k přijetí zdravějšího životního stylu, a to zejména ve věku, kdy uvedené biomolekulární změny vrcholí. Vezmete si to k srdci? V každém případě myslete na to, že jak se váš metabolismus zpomaluje, klesá jeho schopnost zpracovávat alkohol, kofein a tuky. Vyvážená strava, dostatečný vodní pitný režim a pravidelný pohyb má proto dvojnásobnou důležitost.  

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1054359?, (2) www.nature.com/articles/s43587-024-00692-2






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:57
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:54
10 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:25
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat