Podle flexibility těla lze předpovědět očekávanou délku života

Podle toho, jak jsou vaše klouby pohyblivé, lze odhadnout, kolik let na tomto světě ještě strávíte. Zkuste na flexibilitě těla trochu zapracovat, život si tím můžete o něco prodloužit.

Lidé se v průběhu historie snažili odhalit délku své existence různými způsoby. Některé byly založené na vědě, jiné na náboženství či různých kulturních praktikách. Používala se například numerologie, astrologie a rodinná anamnéza, důraz se přikládal i výkladu snových symbolů. Jde to ale i jednodušeji. Stačí se ohnout a hned je jasno!

Ztuhlost jako předzvěst problému

Podle brazilských vědců se rizika úmrtnosti dají vyčíst z flexibility těla. Studie (1), které se zúčastnilo více než 3 100 dospělých středního věku, prokázala, že ti, kteří mají nižší úroveň tělesné flexibility, vykazují až pětkrát vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí než pružnější jedinci. „Aerobní kondice, síla a dobrá rovnováha je s dobrým zdravím spojována dlouho. Nám se konečně podařilo dokázat i vědecky, že omezená ohebnost s horšími šancemi na přežití skutečně souvisí,“ vysvětluje brazilský odborník na sportovní medicínu a hlavní autor studie Claudio Gil S. Araújo (2). Jeho test známý jako „Flexitest“ hodnotí pohyblivost kotníků, kolen, kyčlí, trupu, zápěstí, loktů a ramen.

Jak jste na tom vy?

Flexibilita má totiž s přibývajícím věkem tendenci klesat, což může vést ke zhoršení kondice, rozvoji nemocí a zvýšení rizika předčasného úmrtí. Způsobeno je to úbytkem svalové hmoty, ztenčováním chrupavek a postupným nástupem artritidy. Výsledky této studie zdůrazňují, jak důležité je na tělesné flexibilitě pracovat, protože to může ovlivnit nejen pohodlnou hybnost, ale i dlouhověkost. Dobrá zpráva je, že její zlepšení vlastně není složité a nevyžaduje hodiny dřiny každý den. Claudio Gil S. Araújo radí zařadit do svého obvyklého cvičení protahovací cviky zaměřené na klíčové oblasti, jako jsou kyčle, záda a ramena. Mezi oblíbené a účinné metody podle něj patří jóga, pilates nebo tchai-ťi.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1054877, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/journal/16000838







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat