Kvalitu manželství snižují reprodukční problémy

Když se početí nedaří, bývá to fyzicky i emočně vyčerpávající. Tato náročná situace pochopitelně ovlivňuje také dynamiku vztahu, což může vést až k rozchodu.

Mít děti je jedním z největších životních rozhodnutí. Jakmile k němu dospějete a s nadšením zahájíte cestu k rodičovství, není nic horšího než pocit, že se tento sen začíná rozpadat. Neplodnost, která je definována jako neschopnost otěhotnět po 12 měsících aktivního snažení, je velmi častá, neboť postihuje přibližně každý osmý pár (1). Není pouze zdravotním problémem, její devastující vliv se projevuje na psychice i manželství.

Ne každý si to umí představit

„Emocionální účinky neplodnosti bývají hluboké a zcela je pochopí jen ten, kdo jimi osobně prochází. Na jednotlivce dopadá smutek, hněv, bezmoc, ponížení, úzkost i stud,“ popisuje americká psychoterapeutka Rachel Goldberg (2). Bývá ale i hůř, jak dokazují odborné výzkumy. Dle jejich závěrů (3) zhruba 40 procent žen a 23 procent mužů i trpí klinickou depresí. Dvojice se pak sociálně izoluje od ostatních a čelí velkému stigmatu. V samotném vztahu tento tlak vede k napětí, přičemž negativně ovlivňuje komunikaci, vzájemnou harmonii i intimitu (4). Hodně s tím souvisí fakt, že sex se stává méně spontánní a více plánovaný, takže romantiku nahrazuje jakýsi transakční přístup. A pak je tu další věc.

Zadlužíme se. Anebo ne?

„Páry mnohdy mívají i odlišné způsoby řešení tohoto problému. Jeden z partnerů většinou bývá ochoten podstupovat nákladné cykly umělého oplodnění znovu a znovu, zatímco druhý se jim kvůli finančnímu zatížení a nejasnému výsledku brání, což podněcuje hádky a konfrontace,“ podotýká Rachel Goldberg s tím, že takové zkušenosti otřásají i těmi nejsilnějšími svazky. Co ale s tím?

Sdílení má terapeutický efekt

„Doporučuji se připojit k podpůrné skupině lidí, kteří prožívají stejná úskalí. Mít někoho, kdo vás neodsuzuje a skutečně rozumí všem emocím a výzvám, může pomoci cítit se méně izolovaně. Je také důležité dovolit si truchlit nad ztrátami spojenými s neplodností a zároveň se nechat povzbudit, například od psychologů nebo terapeutů, kteří mohou nabídnout podporu a nástroje pro zvládání stresu,“ navrhuje Rachel Goldberg.

Zdroje: (1) www.resolve.org/how-many-people-have-infertility/, (2) www.verywellmind.com/navigating-the-impact-of-infertility-on-relationships-8634097, (3) www.psychiatry.org/news-room/apa-blogs/infertility-the-impact-of-stress-and-mental-health, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9661871/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat