Víkendové pospávání si váš metabolismus pěkně odnese

Když o víkendu nemusíte vstávat, spí se jedna radost. Zatímco si dopřáváte pár minut, nebo dokonce hodin slastného odpočinku navíc, váš střevní mikrobiom volá o pomoc. A spolu s ním i metabolismus, kterému víkendové přispávání vůbec nesvědčí.

Ačkoli se obecně má za to, že metabolismus souvisí jen s hubnutím, ve skutečnosti je klíčovým procesem, který ovlivňuje téměř každý aspekt zdraví. Tato složitá síť chemických reakcí přetváří potravu na energii, jíž naše tělo potřebuje pro různé fyziologické funkce. Lze tedy snadno odvodit, že pokud nepracuje správně, problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Co když takovému narušení metabolické harmonie jdete naproti každý víkend?

Konečně žádný budík!

Po dlouhém týdnu, kdy postel opouštíte ještě za úsvitu, abyste stihli práci nebo poslali děti včas do školy, je lákavé si o víkendech trochu poležet. Ačkoli se to může zdát jako příjemná odměna, pár hodin sobotního a nedělního spánku navíc nemusí být úplně to pravé. Přesně tohle prý narušuje střevní mikrobiom i celý metabolismus. A to vážně.

Rytmy těla rozladění nesnesou

Na přímou souvislost mezi nepravidelným spánkem a negativními důsledky pro zdraví střev poukazuje britský výzkum (1) publikovaný v magazínu European Journal of Nutrition. Dle jeho znepokojivých závěrů i zdánlivě malý posun ve spánkových vzorcích zásadně ovlivňuje biologické rytmy i látkovou přeměnu, přičemž potenciálně může modifikovat druhy střevních bakterií.

Tak zpátky na značky, přátelé

„Už dlouho se ví, že práce na směny má hluboký dopad na kvalitu odpočinku i celkové zdraví. Naše studie je úplně první, která dokazuje, že i malé spánkové rozdíly v průběhu týdne mohou pozměnit střevní bakteriální složení a zkomplikovat činnost metabolismu,“ popisuje hlavní autorka, kterou je britská specialistka nutričních věd Wendy Hall (2). Pro nás to znamená jediné – v zájmu našich cirkadiánních rytmů, střevní pohody a metabolického blaha bychom se měli snažit vstávat každý den v týdnu ve stejnou hodinu a nevybočovat ze spánkové rutiny. Ani o píď!

Zdroje: (1) www.kcl.ac.uk/news/irregular-sleep-patterns-harmful-gut-bacteria, (2) www.realsimple.com/sleeping-in-on-weekends-affects-gut-health-study-7570374







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
22 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat