Chyby v dentální hygieně, které se brzy vymstí

Opravdu si zuby čistíte tolikrát, kolikrát je potřeba? A jak na tom jste s používáním speciální nitě nebo mezizubních kartáčků? Nastává chvíle pravdy.

Přestože dentální hygiena vesměs zabere pouhé dvě minuty denně, mnoho z nás se ocitá v pokušení ji úplně vynechat nebo alespoň výrazně zkrátit. Odborné studie (1) potvrzují, že o zuby dvakrát denně takto pečuje něco málo přes 40 procent lidí, přičemž většina těchto hříšníků ignoruje i doporučení týkající se výměny kartáčku každé tři měsíce. Bez následků se to neobejde.

Jenom jednou nestačí

Ranní i večerní čistění je nezbytné pro eliminaci plaku, což je lepivá vrstva bakterií, která se tvoří na zubech. Jak vysvětluje prezident Australské dentální asociace Scott Davis, není-li plak důsledně odstraňován, způsobuje zubní kazy a vede i k obtížně léčitelným onemocněním dásní. „Je to podobné jako s plevelem na zahradě. Pokud ho člověk vytrhává pravidelně, je mnohem lépe zvládnutelný, než když ho nechá bujet delší dobu,“ přirovnává jmenovaný zubař (2). Nedostatečné denní čistění ale není jedinou chybou, která se vymstí.

Hned po jídle? To je špatně

Chopit se kartáčku bezprostředně po snídani, obědě i večeři vypadá jako rozumný krok, protože zbytky potravy v mezizubních prostorech moc parády nenadělají. Jestli to tak děláte i vy, měli byste vědět, že vás to paradoxně může dostat do problémů. „Je lepší s tím počkat minimálně půl hodiny. Čištění zubů ihned po jídle, zejména po konzumaci kyselých potravin, poškozuje jejich sklovinu,“ varuje zase australský stomatolog Peter Laird.

Zubní nit jako povinná výbava

Tam, kam se klasický kartáček nedostane, bez obtíží pronikne zubní nit, která podle uvedeného zubaře Scotta Davise tvoří 40 procent kompletní ústní hygieny. Stejnou službu prokáže i mezizubní kartáček – i ten si s usazenými pozůstatky stravy hravě poradí. Nepodceňujte tento krok, může vám zachránit chrup i krásný úsměv, myslí si tento lékař.

Zdroje: (1) www.newshub.medianet.com.au/2024/02/its-not-you-its-me-colgate-urges-national-break-up-ahead-of-valentines-day/37309/, (2) www.houseofwellness.com.au/health/conditions/dental-hygiene-mistakes






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

259 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat