Antibakteriální triky snižující riziko onemocnění

I když máte opravdu velkou žízeň, než se z té studené plechovky napijete, víčko a celou její vrchní část důkladně očistěte. A proč v restauraci požadovat vodu zásadně bez citronu?

Bakterie sem, bakterie tam… Tyhle malé potvůrky se vyskytují všude a na všem. Některé jsou neškodné, jiné mohou způsobit vážná onemocnění. Prevenci proto není radno podceňovat. Podle amerického lékaře a absolventa prestižní Harvardovy univerzity Charlese Puza (1) by se s ní mělo začít tady.

Neotřená plechovka je nepřítel

Může v ní být ledová káva, energetický nápoj, limonáda nebo pivo. Obsah plechovek bývá různý, ale bakteriální kontaminace je vždy vesměs stejná. „Vršek vždycky očistím vodou a suchým hadříkem, než k němu přiložím pusu,“ podotýká jmenovaný lékař. Jeho opatření má dobré opodstatnění, neboť i nedávná vědecká analýza (2) celkem 180 různých výrobků pocházejících z maloobchodních prodejen objevila na víčkách plechovek tisíce choroboplodných zárodků podporujících infekce. „Při skladování i prodeji s nimi manipuluje hodně lidí, proto jsou pro spotřebitele potenciální hrozbou,“ nebere si servítky Charles Puza.

Vodu bez citronu, prosím!

Když si v restauraci objednáte vodu, ve většině případů vám do ní dají plátky citronu. Sklenka pak vypadá atraktivněji a kyselý plod jí ještě propůjčí i nějaká ta zdravotní pozitiva. Anebo ne? Citronové plátky podávané v restauračních zařízených zkoumala jistá americká studie (3) už před pár lety. Ke smůle návštěvníků byl na 70 procentech testovaných vzorků prokázán mikrobiální růst. Řekněte obsluze, že se bez citrusových plodů klidně obejdete, čistě pro jistotu.

Dezinfekce telefonu jako nutnost

Doba je taková, že s sebou mobilní telefon nosíme úplně všude, včetně koupelny i toalety. Proto také obsahuje tolik škodlivých patogenů. Dezinfikovat displej pomocí speciálních ubrousků se nedoporučuje jednou měsíčně ani týdně, ale dvakrát denně (4)! Asi nikoho nepřekvapí, že to tak dělá i lékař Charles Puza.

Zdroje: (1) www.tiktok.com/@drcharlesmd1/video/7396746479362133291?lang=en, (2) www.researchgate.net/publication/366672968_TOPS_OF_BEVERAGE_CANS_ARE_A_POTENTIAL_SOURCE_OF_INFECTION_A_STUDY, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18189035/, (4) www.verizon.com/articles/Smartphones/how-to-clean-your-cell-phone/?cjdata=MXxZfDB8WXww&URL






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Míchaná vejce s ricottou

30min
(24 hlasů)

Omeleta plněná baby špenátem

55min
(11 hlasů)

Omeleta se sýrem

30min
(8 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
23 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
259 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat