Menstruační tampony se zmenšují, cena zůstává stejná

Nemáte pocit, že vám menstruace poněkud zesílila? Možná ano, ale může se vám to jen zdát, protože používané tampony údajně nemají absorpční schopnosti jako kdysi. Řada žen si stěžuje na jejich menší velikost, což výrobci popírají.

Menstruační tampony se jakožto běžná součást osobní hygieny vyvinuly pro větší dámské pohodlí. Mimochodem, stalo se tak už v roce 1931, takže za sebou mají dlouhou historii (1). Od počátku vzniku se výrobci snaží inovovat a zlepšovat jejich design i funkčnost, ovšem i tak cítí spotřebitelky značné znepokojení. Vy taky?

Šetří se, kde může

Od toaletního papíru přes jogurt a kávu až po kukuřičné lupínky, společnosti tiše zmenšují velikosti výrobků i prodávaných balení, aniž by snížily ceny. Je to samozřejmě kvůli rostoucím nákladům a potřebě úspor. Říká se tomu „shrinkflace“ a tento jev očividně postihuje i menstruační pomůcky (2). Pověsti o tom, že tampony už nejsou, co bývaly, zahlcují sociální sítě. Napětí roste a spolu s ním i obavy něžného pohlaví.

Kde je pravda?

„Tampony jsou regulovány americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Dodržují průmyslovou savost, absorpční kapacitu i rozsah velikosti, jak je uvedeno na každém balení,“ stojí si za svým mluvčí jisté celosvětově známé firmy, která je vyrábí. Prý se za poslední tři desetiletí nic moc nezměnilo, s čím ženy ale rozhodně nesouhlasí. Některé se dokonce začaly strachovat o to, že je z nějakého nevysvětlitelného důvodu postihla silnější menstruace, proto hojně navštěvují své lékaře, aby jim odhalil příčinu. Ta však podle všeho číhá v krabičce tamponů, jejíž obsah se poněkud „smrsknul“. A to se hodně prodraží!

Vítr v peněžence zavane silněji

Něco mezi čtyřmi a osmi hodinami – takhle často by se dle obvyklých doporučení měl použitý tampon vyměnit, aby se snížilo riziko infekce i syndromu toxického šoku, který je sice vzácný, ale o to nebezpečnější. Pokud jsou dnešní pomůcky skutečně menší, jak se jejich uživatelky domnívají, nebude ani savost žádnou hitparádou, což si žádá častější obměnu a tím i rychlejší vypotřebování koupené krabičky. Měsíční cyklus je tedy ekonomicky náročnější a to není právě dobrá zpráva.

Zdroje: (1) www.embryo.asu.edu/pages/menstrual-tampon, (2) www.nypost.com/2024/06/28/lifestyle/tampons-are-the-latest-victim-of-shrinkflation-women-allege/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
56 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat