Nenechávejte v noci rozsvíceno, ať vás nepostihne cukrovka

Noční světlo sice zlepšuje orientaci v prostoru, ale jeho vliv na přirozené cirkadiánní rytmy těla už tolik příznivý nebývá. Proto zvyšuje riziko diabetu!

S cukrovkou žije v současné době zhruba 540 milionů lidí. Očekává se však, že do roku 2030 jich bude 643 milionů a do 2045 dokonce 783 milionů (1). Žádné optimistické vyhlídky to nejsou, proto se také klade takový důraz na prevenci, ke které neodmyslitelně patří pravidelná fyzická aktivita, konzumace zdravé stravy a zachování optimální tělesné hmotnosti (2). U toho všeho bychom neměli zapomínat večer zhasínat.

Diabetes v tom má jasno

Čím zářivější světlo, tím větší nebezpečí. „Zjistili jsme, že pokud se mu člověk v noci vystavuje, zejména v čase od půlnoci do šesté hodiny ranní, pravděpodobnost rozvoje diabetu se výrazně zvyšuje,“ šokuje australský vědecký výzkumník Andrew Phillips, který takto shrnuje závěry své studie (3). Jeho odborný tým analyzoval data 85 tisíc účastníků, jejichž úkolem bylo nosit světelný senzor. Zařízení umístěné na zápěstí sledovalo expozici celý den a nešlo nijak obalamutit. Po devíti letech, během nichž se nashromáždilo neuvěřitelných 13 milionů hodin informací, pravda pomalu začínala vyplouvat na povrch.

Tma má své preventivní výhody

Ve vztahu ke světlu odborníci přišli na to, že jeho pozdní expozice narušuje 24hodinové biologické hodiny těla, což má nemalý vliv na sekreci inzulinu i metabolismus glukózy. „Tyto negativní změny způsobené narušenými cirkadiánními rytmy zasahují do schopnosti organismu regulovat hladinu cukru v krvi, což může nakonec vést k diabetu druhého typu,“ popisuje vědec Andrew Phillips. Tato zjištění nezpochybnitelně potvrzují to, o čem se už léta spekuluje – že mezi kvalitou spánku a rizikem cukrovky existuje souvislost (4). Tmavé prostředí představuje podle jmenovaného experta snadný a levný způsob, jak diabetu předejít. Vzhledem k ceně energií má minimálně z poloviny pravdu.

Zdroje: (1) www.diabetesatlas.org/, (2) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes, (3) www.medicalxpress.com/news/2024-06-late-night-bright-diabetes.html, (4) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2815684






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat