Následky bujarých večírků v mládí může mozek cítit až do důchodu

Stávkující paměť i zhoršená schopnost rozpoznávání tváří? I tohle je následek všech těch vysokoškolských mejdanů, při kterých alkohol teče proudem.

Nejrůznější rozjařené večírky k mládí tak nějak patří. Ať už se pořádají kdekoli a trvají jakkoli dlouho, jedno mají společné – obvykle se na nich popíjí alkohol. Kvůli němu mohou mít vaše mozkové buňky kocovinu dodnes. Zlepšení je v nedohlednu!

Co si jeden zaseje, to také sklidí

Konzumace alkoholu v mladém věku má negativní dopad na paměť, učení i schopnost rozpoznávat tváře v tom pozdějším (1). Míra těchto následků pochopitelně závisí na frekvenci i množství. „Mozkové výpadky většinou nastávají, když má dotyčný větší spotřebu v kratších časových horizontech,“ konkretizuje americká neuropsycholožka Sara A. Lorkiewicz (2), která po dobu dlouhých šesti let sledovala skupinu lidí okolo dvacítky, načež přišla se zásadním poznáním.

Bez poznámkového bloku ani ránu

Dle jejích závěrů je na dlouhodobé dopady alkoholu velmi citlivý například vřetenovitý gyrus, což je část mozkové kůry nacházející se v temporálním laloku. Tato část mozku je zodpovědná za zpracování a rozpoznávání vizuálních informací, zejména těch spojených s tvářemi. Expertka rovněž zjistila, že noci plné alkoholní zábavy ovlivňují také hipokampus, což se však projeví až v daleké budoucnosti. Klidně tedy v důchodu! Jen pro upřesnění – hovoříme o té mozkové oblasti, která hraje klíčovou roli v převodu krátkodobých vzpomínek do dlouhodobé paměti. Tento proces zahrnuje integraci ze smyslových podnětů, a to včetně těch čichových, zrakových a zvukových. Pokud hipokampus při mladistvých pařbách „utopíte“ v metle lidstva, ve stáří nebude úplně fungovat.

„V reálném světě se to projevuje nižším výkonem ve všech aspektech života, s čím může souviset i neschopnost navazování sociální vztahů,“ upozorňuje Sara A. Lorkiewicz s tím, že by si každý měl být svého chování vědom. Ovšem to je asi utopie, protože nárazové pití mládeže je natolik běžné, až z toho mrazí. Z jisté studie dokonce vyplynulo, že kvůli přemíře alkoholu nejednou ztratilo vědomí až 80 procent vysokoškoláků (3).

Zdroje: (1) www.niaaa.nih.gov/national-consortium-alcohol-and-neurodevelopment-adolescence-ncanda-concept-clearance, (2) www.nypost.com/2024/06/24/lifestyle/how-blackout-drinking-can-affect-your-brain-in-the-long-term/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030646032200123X?via%3Dihub






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat