Pochopení toho, zda vaše akné není hormonálního původu

Pupínky na bradě značí hormonální akné a jejich výskyt na čele ukazuje spíše na to bakteriální. Když si v tom uděláte jasno, můžete okamžitě začít s efektivní léčbou.

Řešení vlastní vizáže je naprosto běžnou výzvou. Problémy s pletí se hodně často týkají akné, kterým podle americké agentury zdraví National Institutes of Health celosvětově trpí každý desátý člověk (1). Klíčovým krokem k úspěšné léčbě je rozpoznání a pochopení jeho různých typů. On totiž může každý pupínek vyžadovat jiný přístup.

Mohou za to hormony?

Hormony jsou nevyzpytatelné, protože někdy pomáhají, jindy zákeřně škodí. Hormonální akné je způsobeno jejich prudkými výkyvy a projevuje se bolestivými a hlubokými cystickými lézemi. Obvykle se vyskytuje v dolní části obličeje a na krku, takže jestli máte pupínky rozeseté hlavně tady, je zřejmě jasno.

„Nejčastěji se u žen objevuje v době menstruace, těhotenství a menopauzy. Poklesy a vzestupy hormonů zvyšují produkci oleje, který ucpává póry. Většinou postihuje spodní čelist a bradu, ale výjimkou nejsou ani tváře,“ vysvětluje newyorská dermatoložka Kiran Mian (2). Co se týká léčby, ta má podle ní dvě roviny – zahrnuje důkladné čistění pórů a perorální léky na kontrolu hormonálních výkyvů, zejména blokování androgenních receptorů. Rovněž se doporučuje omezení mléčných výrobků, s nimiž údajně souvisí nadměrná aktivita mazových žláz a rozvoj zánětů.

A co když v tom jedou bakterie?

Bakteriální akné je oproti tomu hormonálnímu trochu jiný level, protože téměř vždy obsahuje pustuly - zanícené pupínky s bílým nebo žlutým hnisem na vrcholu. Dle názoru i praxe dermatoložky Kiran Mian ho lze nalézt hlavně na čele. To nejhorší, co můžete udělat, je vymačkávání uhříků, neboť tím se všechno jenom zhorší. Léčebnou strategií je redukce bakterií za pomoci antibakteriálních prostředků a použití retinoidu k ustálení mazové produkce. I v tomto případě se vyplatí vzdát se mléčných výrobků.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25597339/, (2) www.realsimple.com/hormonal-acne-8660441






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:10
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:52
32 Příspěvků
Poslední příspěvek 2:13
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat