Osamělost oslabuje mužům kosti

Mysleli jste si, že osamělost působí škody pouze na psychickém zdraví? Chyba lávky! Ona samota totiž poškozuje kosti. A to především mužům.

Osamělost může mít vážné dopady na zdraví člověka, a to nejen na psychickou stránku, ale i na fyzickou. Výzkumy ukazují, že dlouhodobá osamělost může vést k oslabení kostí, což je zvláště nebezpečné pro muže. Tento článek se zaměří na to, jak osamělost ovlivňuje kostní zdraví a co mohou muži udělat pro to, aby se tomuto riziku vyhnuli.

Jak osamělost ovlivňuje kosti

Osamělost může být spojena se zvýšenou hladinou stresu a zánětlivými procesy v těle, což může negativně ovlivnit kostní hmotu. Stresové hormony, jako je kortizol, mohou způsobit úbytek kostní hmoty a zvýšit riziko osteoporózy. U mužů je tento efekt zvláště výrazný, protože muži mají obecně nižší hustotu kostí než ženy a jsou tedy náchylnější k úbytku kostní hmoty při dlouhodobém stresu a osamělosti.

Výzkumy potvrzují spojení

Studie provedená na University of California ukázala, že muži, kteří se cítili osamělí, měli nižší hustotu kostí než ti, kteří měli bohaté sociální kontakty. Tento efekt byl patrný i po zohlednění dalších faktorů, jako je věk, fyzická aktivita a strava. Výzkumníci dospěli k závěru, že sociální izolace může být významným rizikovým faktorem pro oslabení kostí u mužů.

Co mohou muži udělat

1. Udržujte sociální kontakty

Jedním z nejdůležitějších kroků, které mohou muži podniknout, aby se vyhnuli negativním dopadům osamělosti na své zdraví, je udržování sociálních kontaktů. Aktivní zapojení do komunitních aktivit, pravidelná setkání s přáteli a rodinou a účast na různých společenských událostech mohou pomoci snížit pocit osamělosti a stresu.

2. Pravidelně cvičte

Fyzická aktivita je klíčová pro udržení zdravých kostí. Pravidelné cvičení, jako je běh, chůze, posilování nebo jóga, může pomoci posílit kosti a snížit riziko osteoporózy. Cvičení také uvolňuje endorfiny, které mohou zlepšit náladu a snížit pocit osamělosti.

3. Zdravá strava

Správná výživa je důležitá pro udržení zdravých kostí. Potraviny bohaté na vápník, vitamín D a další živiny, které podporují zdraví kostí, by měly být součástí každodenní stravy. Mléčné výrobky, listová zelenina, ryby a ořechy jsou výbornými zdroji těchto živin.

4. Vyhledejte odbornou pomoc

Pokud se cítíte dlouhodobě osamělí a máte obavy o své zdraví, je důležité vyhledat odbornou pomoc. Psycholog nebo terapeut vám může pomoci najít způsoby, jak se vyrovnat s osamělostí a zlepšit vaše celkové duševní zdraví.

Osamělost může mít vážné dopady na zdraví mužů, včetně oslabení kostí. Udržování sociálních kontaktů, pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava a vyhledání odborné pomoci jsou klíčové kroky, jak snížit riziko negativních dopadů osamělosti. Pečujte o své duševní i fyzické zdraví a neváhejte vyhledat pomoc, pokud se cítíte osamělí.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7306546/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7437541/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)

Krupicová kaše

20min
(1 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

25min
(21 hlasů)

Dušené houby na toastu

40min
(25 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat