Ženy s větším poprsím se méně potí

Větší prsa, méně potních žláz. Zní to trochu paradoxně, ale obdařenější ženy se díky takové štědrosti přírody prý tolik nepotí. Inovace sportovních podprsenek je možná na spadnutí!

Všichni se potíme – musíme, abychom zdravotně zůstali v pohodě. Zajímavé je, že často skloňovaná fráze „potit se jako prase“ vlastně vůbec nedává smysl, protože tato zvířata mají funkčních potních žláz opravdové minimum a svou stabilní tělesnou teplotu si udržují bez ohledu na panující podmínky (1). O tom bychom si my lidé mohli nechat zdát.

Co člověk, to originál

Někdo má po několikakilometrovém běhu jen lehce mokré čelo, zatímco jiný je doslova durch. Proč tomu tak je? Rychlost a míru pocení samozřejmě ovlivňuje okolní teplota a vlhkost, ovšem roli tu hraje také genetika, schopnost tepelné aklimatizace, úroveň hydratace, hmotnost, a dokonce i denní doba (2). Souvisí s tím však i obvod hrudníku.

Dekolt jako nečekaný faktor

Jak velikost ňader ovlivňuje pocení, zkoumal výzkum (3) publikovaný v časopise Experimental Physiology. „Naší hlavní prioritou bylo podívat se na to, jakou pohodlnou podporu nabízení ženám sportovní podprsenky, zejména pak v horkém klimatu, kdy se zvyšuje pravděpodobnost problémů, jako je tření a výrazné hromadění potu uvnitř tohoto oděvu“, vysvětluje americká expertka tepelné fyziologie a hlavní autorka Hannah Blount (4).

Větší je lepší?

„Přišlo velmi vzrušující zjištění, neboť naše výsledky jasně ukázaly, že ženy s většími ňadry mají menší množství potních žláz, proto na prsou produkují mnohem méně potu,“ popisuje jmenovaná expertka s tím, že se tyto nově objevené znalosti nyní mohou použít k inovacím designu sportovního oblečení, které pak lépe zohlední potřeby žen s různou velikostí ňader. „Jako společnost se stáváme stále sedavější, takže pokud můžeme udělat něco pro to, aby sport byl dostupnější a ženy aktivnější, stojí to za to,“ uzavírá Hannah Blount.

Zdroje: (1) www.livescience.com/32118-do-pigs-sweat.html, (2) www.science.drinklmnt.com/did-you-know/sweat-rate/, (3) www.physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/EP091850, (4) www.southampton.ac.uk/news/2024/06/how-bra-size-affects-sweat-rates.page#:







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám planety přinesou do vašeho milostného života nové impulzy a dynamiku. Pokud jste v partnerském vztahu, čeká vás období plné komunikace a porozumění. Věnujte svému partnerovi více pozornosti a buďte vnímaví k jeho potřebá... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

224 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat