Usínáním po půlnoci riskujete psychické problémy

K depresi můžete přijít poměrně snadno. Stačí chodit spát po půlnoci! Tak raději přeorganizujte svůj režim a spánkové vzorce, ať máte v pořádku nejen psychiku, ale i chůzi. Co ta s tím má společného?

V dnešní době je běžné slyšet, že někdo pracuje nebo sleduje televizi do pozdních hodin, protože je takzvaná noční sova. Nová studie (1) amerických vědců ze Stanfordské univerzity však naznačuje, že to pro duševní zdraví vůbec není ideální. Může i vás preferované načasování usínání dostat k doktorovi?

S depresí si není radno zahrávat

Výsledky zmíněného výzkumu naznačují, že noční bdění může vést k vyššímu riziku psychických poruch, především pak depresí a úzkostí. „Máme za to, že sladění s vnitřním chronotypem není tak zásadní, jak jsme předpokládali. Přezdívané noční sovy mají zvýšenou pravděpodobnost duševních potíží až o 40 procent,“ upozorňuje americký psychiatr Jamie Zeitzer, který se na studii podílel. Důvod je však jednou velkou neznámou.

Příčina je zřejmě jen hypotetická

Závěry prý mohou, ale také nemusejí, souviset s hypotézou „popůlnoční mysli“, která nadměrnou bdělost spojuje s kognitivní a behaviorální dysregulací (2). Zkrátka a dobře – ponocováním se rozladí přirozené cirkadiánní rytmy, což může zase zhoršit mozkové výkonné funkce a podpořit škodlivé a impulzivní chování.

„Troufám si říci, že lidé, kteří chodí spát podle doporučených pravidel, mají nejlepší duševní zdraví ze všech. Noční sovy by se proto měly snažit o osvojení dřívější spánkové rutiny, aby změnily své vzorce,“ navrhuje psychiatr Jamie Zeitzer. Spánek kratší než sedm hodin, za který může právě ponocování, nezasahuje jen do nálady. Negativně ovlivňuje také chůzi a smysl pro rovnováhu, paměť, zrak, vzhled, obranyschopnost, kardiovaskulární systém a pozornost při řízení motorových vozidel (3).

Zdroje: (1) www.med.stanford.edu/news/all-news/2024/05/night-owl-behavior-could-hurt-mental-health--sleep-study-finds.html, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9083440/, (3) www.health.clevelandclinic.org/happens-body-dont-get-enough-sleep






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden Berani zažijí období plné energie a dynamiky. Hvězdy jsou vám nakloněny, což vám dodá extra dávku sebevědomí a vášně. Buďte připraveni na nové výzvy a příležitosti, které se objeví na vaší cestě.Vaše pr... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat