Se stářím, kromě zdravotních problémů, přichází na přetřes i stárnoucí paměť. Úpadek mozkových buněk bohužel nelze zastavit, ale vyvážený jídelníček mlže tento degenerativní proces alespoň zpomalit. Zaměřte se proto na hořčík.
Tento minerál je pro správnou funkci nervové soustavy nezbytný, jeho nedostatek často provázejí právě křeče a migrény. Ale tým amerických a čínských neurologů teď prokázal, že dostatečný přísun hořčíku ve stravě může prospívat také paměti.
„Tato studie nejenže zdůrazňuje význam dostatečného denního příjmu hořčíku v jídelníčku, ale také naznačuje, že lze podáváním hořčíku léčit úpadek paměti související s věkem,“ věří profesor Susumu Tonegawa z Massachusettského technologického institutu.
U hořčíku se doporučuje u osob ve věku 19 až 30 let denní přísun 400 miligramů pro muže a 310 pro ženy. Ve věku nad 31 let by měla tato dávka stoupnout na 420 miligramů a 320 miligramů. Hořčík je bohatě zastoupen v celozrnných obilovinách, ořechách, luštěninách, tmavé listové zelenině, mořských plodech (zvláště korýších a měkkýších).
Sledujte nás na sociálních sítích: