Hubnutí pomocí cukety? To je báječný dietní nápad! Ti, kteří své tělesné křivky zlepšovat nechtějí či nepotřebují, si cuketu mohou obalit jako řízek. Ať už ji připravíte jakkoli, snižuje riziko rakoviny a prospívá zraku, trávení i štítné žláze!
Hurá! Už je tu zase cuketová sezona! Cuketa se u nás zabydlela natolik, že ji na své zahrádce pěstuje kdekdo. Víte, že ačkoli je z kulinářského hlediska považována za zeleninu, z pohledu botaniků náleží spíše k ovoci? Také nevyrostla jen tak sama od sebe, neboť je výsledkem dlouhého šlechtění, o což se postarali Italové. V každém případě ji ale jezte, co hrdlo ráčí. Je studnicí zdraví!
Něco pro oči i srdce
Cuketa je obzvláště bohatá na antioxidační sloučeniny lutein a zeaxantin, ovšem schovává v sobě i dávku beta-karotenu (1). Tyto látky mohou být přínosem pro ostrý zrak, pokožku a kardiovaskulární systém, přičemž nabízejí ochranu před určitými typy rakoviny (2). Na své si ale přijde i trávení, protože tenhle dáreček poskytuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, čímž omezuje riziko zácpy, přispívá k detoxikaci a vyživuje prospěšné střevní bakterie (3). Cuketu však milují i štíhlé křivky. A to se počítá!
Málo kalorií, dlouhý pocit sytosti
Pravidelná konzumace cukety vám skutečně pomůže zhubnout. Není to tedy jen mýtus! Tahle potravina je značně „chudá“ na kalorie, ovšem báječně zasytí a vlivem zmíněné vlákniny omezuje nechvalně známý „vlčí hlad“ (4). Zároveň posiluje kosti (5) a pomáhá udržet stabilní hladinu hormonů štítné žlázy, což má na správné fungování tohoto orgánu velký vliv (6). Na jaký cuketový recept to dnes vidíte? Je pravdou, že vás všestrannost této suroviny postaví před obrovské dilema.
Placka, nebo polévka?
Cuketu můžete přidat do pečivového těsta – dokáže nahradit vejce nebo část mouky. Rázem má pečení zdravější nádech! Širokou škrabkou se z ní dají vytvořit i těstoviny, které pak stačí lehce povařit v rajčatové omáčce. Skvěle se hodí i do krémovější polévky. A co teprve cuketové placky, to je dobrota! Orestovaná či grilovaná poslouží jako lehčí příloha, a to k čemukoli. Tak dobrou chuť…
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24996338/,(2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942711/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23326148/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19083413/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3330619/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19276533
Sledujte nás na sociálních sítích: