To, jak se dnes i jindy cítíte, je odrazem dění ve vašich střevech. Jakými potravinami si duševní pohodu bojkotujete a čím se to dá napravit?
Střevo je orgán přizpůsobený trávení a vstřebávání potravy. V tom tenkém je přijímaná strava štěpena enzymy slinivky břišní, v tom tlustém je resorbována voda a trávenina se zde zahušťuje, přičemž nestravitelné zbytky rozkládají symbiotické bakterie. Střevo člověka je dlouhé zhruba sedm metrů (1), což je vážně jen stěží představitelné. Věděli jste, že vaše špatná nálada i potíže s koncentrací pramení právě odsud?
Dálnice mezi břichem a mozkem
Střeva jsou domovem mikroorganismů, jež je lemován nervovými buňkami. Ty neustále komunikují s centrálním nervovým systémem, čímž mezi těmito tělesnými systémy vytvářejí oboustranné spojení. Přímou osu mezi střevy a mozkem odborníci přirovnávají k dálnici, na které den co den panuje čilý ruch. Tedy dokud do hry nevstoupí zánět, který dopravní podmínky ztíží.
Zánět totiž tento posvátný vztah může výrazně narušit. Ve vysokém procentu případů bývá způsoben nerovnováhou střevních bakterií známou jako dysbióza, kvůli které pak špatné bakterie pronikají do krevního řečiště. Recenze z roku 2020, publikovaná v časopise Frontiers in Immunology (2), naznačuje, že dysbióza také mění hematoencefalickou bariéru a podporuje neurozánětlivé stavy, jako je například roztroušená skleróza a Alzheimerova či Parkinsonova choroba.
Na vině je špatná strava!
Samotný zánět pak může pocházet z konzumace nezdravých zpracovaných potravin, které rozmanitý střevní mikrobiom nekompromisně ničí. Vzhledem k tomu, že ve střevech se tvoří i zhruba 90 procent neurotransmiteru serotoninu, který reguluje náladu, může váš permanentní pesimismus skutečně souviset s jídelníčkem plným tuku, cukru, soli, konzervačních látek a potravinářských přísad. Potvrzuje i rostoucí počet studií, jejichž závěry uvádí, že rozhozený střevní mikrobiom úzce souvisí se zhoršením mozkových funkcí, depresí i úzkostnými stavy (3). Jak o svá střeva a tím i o psychickou pohodu pečovat?
Kroky, které jsou nutné
Klíčem je zvýšená spotřeba probiotik a prebiotik, jako je třeba kysané zelí, kefír, kombucha, sýr, tempeh a kváskové pečivo. To je ta správná střevní výživa! Stejně jako zelenina bohatá na vlákninu. Naopak se vyhněte průmyslově zpracovaným potravinám, omezte cukr, nepodceňujte pitný režim a nezanedbávejte pravidelný pohyb.
Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Střevo, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.604179/full, (3) www.academic.oup.com/nutritionreviews/article/76/7/481/4985887?login=false
Sledujte nás na sociálních sítích: