Brambory nezpůsobují diabetes pouze v případě správné přípravy

Vážně mají brambory něco společného s cukrovkou? Ano i ne. Jde totiž o to, zda je jíte jen vařené ve slupce, nebo si z nich připravíte kaši. A jak si stojí chipsy?

Podle Světové zdravotnické organizace má prediabetes či diabetes téměř polovina dospělé celosvětové populace (1). Odborníci z Mezinárodní diabetologické federace (IDF) zase vypočítali, že na následky této nemoci zemře každých osm vteřin člověk. Cukrovka je proto jednou z nejčastějších příčin předčasného úmrtí (2).

Proč k ní vůbec dochází?

Diabetes vzniká nedostatečnou tvorbou inzulinu ve slinivce nebo nedostatečnou odpovědí buněk na jeho přítomnost v krvi (inzulinová rezistence). Faktory podílející se na jeho rozvoji jsou docela početné. Patří mezi ně například nedostatečná fyzická aktivita a sedavý způsob života, nadváha či obezita, nevhodný jídelníček s vysokým obsahem cukru, nadměrný cholesterol v krvi, arteriální hypertenze, genetika nebo zhoršená funkce štítné žlázy (3). Ještě donedávna se říkalo, že původcem diabetu může být i příliš častá konzumace brambor, a to kvůli obsaženým sacharidům. Hrozí nám tedy nebezpečí? Klid, tak horké to možná nebude. Australští vědci toto tvrzení teď vyvrací s tím, že když se tato plodina připraví správně, žádná rizika z ní nekoukají. V čem tkví tajemství?

Místo smažení raději jen vaření

Studie (3) publikovaná v recenzovaném lékařském magazínu Diabetes Care na jednu stranu uklidňuje, na druhé zase zneklidňuje. Z jejích poznatků totiž vyplývá, že pokud se brambory pouze uvaří a snědí, ideálně pak ve slupce, mají na riziko diabetu takřka nulový vliv. Zcela jiný případ je to však tehdy, pokud je člověk přijímá jako bramborovou kaši, smažené lupínky a hranolky. Ano, tušíte správně, že pomyslným kamenem úrazu je tu přidané máslo, smetana a veřejný nepřítel lidského zdraví – přepalovaný olej. Právě tyto přísady z brambor původce cukrovky skutečně mohou udělat, domnívají se australští vědci. Podle nich obyčejné vařené brambory se zmíněnou nemocí už spojovat nelze – spíše je to tak, že jakožto zelenina spíše prospívají. Na jaký způsob si je nejčastěji připravujete vy?

Zdroje: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes, (2) www.diabetesatlas.org, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/, (3) www.diabetesjournals.org/care/article/doi/10.2337/dc22-0974/147965/Vegetable-But-Not-Potato-Intake-is-Associated-With







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berani, přináší nové energie a možnosti, jak završit rok 2024 se vší parádou. V pracovní oblasti se mohou objevit nečekané šance, které by mohly vést ke zlepšení vaší kariéry nebo finanč... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:51
289 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:48
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat