Čokoláda. Je nezdravá, záludná a škodlivá. Taky už jste to slyšeli? Podobné informace se zcela jistě netýkají čokolády hořké, ta je vlastně lékem! Co se stane s vaším tělem, když si každý den dáte čtvereček?
Čokoláda má různé podoby. Bílou, mléčnou a hořkou. Všechny přitom mají jiné složení a v důsledku toho se nutriční profily jednotlivých druhů liší. Za nejdravější se považuje čokoláda hořká. Víte, jak působí na tělo?
Může zlepšit zdraví vašeho srdce
Čokoláda obsahuje kakaovou sušinu, části kakaovníku. Kakao pak představuje flavonoidy – antioxidanty, které se nacházejí v určitých potravinách, jako jsou bobule nebo listová zelenina. Flavonoidy mají různé přínosy pro zdraví, včetně zlepšení zdraví srdce (1).
Snižuje menstruační křeče
Oproti ostatním druhům čokolády je ta hořká bohatší na hořčík. Ve skutečnosti 50 gramů hořké čokolády tělo obohatí o 114 miligramů hořčíku, což je asi 35 % doporučeného denního příjmu. Bylo prokázáno, že hořčík pomáhá uvolnit svaly, včetně děložní sliznice, a nejlepších výsledků dosahuje v kombinaci s vitaminem B6 (2). Ten je k mání v játrech, rybách, masu, kvasnicích, vaječných bílcích, bramborách nebo celozrnném pečivu.
Zvyšuje hladinu železa
Podle lékařů je anémie z nedostatku železa na vzestupu. Není divu, že tolik lidí trpí únavou, slabostí a lámavostí nehtů. Pro milovníky čokolády je tu ale dobrá zpráva. Hořká čokoláda je dobrým zdrojem železa. 50gramová porce obsahuje 6 miligramů tohoto minerálu. Pro lepší vstřebávání může být hořká čokoláda spárována s potravinami bohatými na vitamin C, jež se ukrývá třeba v černém rybízu, citrusovém ovoci, paprikách, brokolici či kapustě (5).
Podporuje kognitivní funkce
Denní příjem tmavé čokolády podporuje kognitivní funkce (3). Vědci to připisují methylxanthinům, mezi které patří theobromin a kofein. K potvrzení těchto zjištění a dalšímu pochopení mechanismů, jak to celé funguje, je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Potenciální rizika
I když konzumace hořké čokolády má určité potenciální zdravotní hodnoty, nezapomínejte, že není čokoláda jako čokoláda. Bílá s mléčnou mají vysoký obsah nasycených tuků a přidaných cukrů. Obojí se spojuje s vysokým cholesterolem a vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění (4).
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315948/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208934/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071338/, (4) www.ubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26586275/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542171/
Sledujte nás na sociálních sítích: