Tapioková mouka je zdravou náhradou bílé mouky

Tapioku možná znáte jako kuličky v bubble tea. Ty nejsou považované za zrovna zdravé. Může tedy být tapioková mouka dobrou alternativou k bílé mouce? 

Hledáte alternativu k mouce, která je bez lepku? Pak by pro vás mohla být ta pravá tapioková mouka, známá také jako tapiokový škrob. Jaké jsou výhody relativně neznámé a vysoce koncentrované mouky a proč stojí za to ji vyzkoušet? Tapioková mouka se vyrábí z rostliny manioku, známé také jako kořen manioku, a je obzvláště bohatá na škrob. Maniok je v syrovém stavu jedovatý, ale v mouce je naprosto neškodný. Maniok pochází především z Brazílie a může dorůst až do výšky 5 metrů (1). 

Jak používat tapiokovou mouku

V zemích původu se tapioková mouka používá třeba do palačinek, které se snídají nasladko nebo naslano. Také se dá díky vysokému obsahu škrobu skvěle využít jako pojivo do polévek nebo omáček v kuchyni. Z tapiokové mouky lze připravit i dezerty. Tapiokový pudink je oblíbený dezert, který se kombinuje s čerstvým ovocem (2). 

Výhody a nevýhody

Tapioková mouka je bezlepková alternativa klasické pšeničné nebo celozrnné mouky, která může rozšířit vaše obzory požitku. Proto je škrob ideální pro lidi s nesnášenlivostí lepku. Největší výhoda? Těsto z tapiokové mouky nepotřebuje ke smažení tuk. Hmota reaguje na teplo a získá pěknou barvu i bez oleje či másla, bez připalování. Tapioková mouka je také bez chuti, a lze ji proto použít v různých receptech a asijské kuchyni (3). 

Protože škrobová hlíza roste v tropických oblastech, musí se obvykle přepravovat na velké vzdálenosti, a proto přispívá ke znečišťování klimatu. Při nákupu je dobré se také ujistit, že kupujete organickou tapiokovou mouku, protože ekologické zemědělství nepoužívá pesticidy. Dobrým místem jsou bio trhy, obchody se zdravou výživou nebo asijské obchody (3). 

Jsou tapiokové perly nebezpečné? 

Ve skutečnosti se známé tapiokové perly vyrábí z tapiokové mouky nebo tapiokového škrobu. V kombinaci s cukrem a vodou vznikají kuličky do bubble tea, které přitahují zajímavou konzistencí. Bubble tea byl dlouhou dobu považovaný za zvláště nezdravý, a tapiokové perly z kořene manioku byly označené dokonce za karcinogenní. Tato domněnka však již byla vyvrácena. Bubble tea není nebezpečný, ale při přípravě se používá hodně cukru, který může z nápoje udělat kalorickou bombu. Na druhou stranu, pokud zvolíte přírodní tapiokové perly a verzi bubble tea se sníženým obsahem cukru, nemusíte se bát. Přesto byste měli bubble tea konzumovat jen s mírou a rozhodně ne pravidelně (4). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8997522/, (2) názor autora, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20138382/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34942229/






Celkem  2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:42
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat