Věděli jste, že jedna sklenička koly nebo jiné sladké limonády vyčerpá vašim dětem celou denní doporučenou dávku cukru? A proč se vyhnout i snídaňovým cereáliím?
Děti sladkosti milují. Bohužel je ale konzumují příliš často v nadměrném množství, varují dietologové. Kdo za to může? Podívejme se do zrcadla i vlastního svědomí. To my jim je kupujeme. Někdy je používáme jako odměnu za dobré chování, jindy se jimi snažíme kompenzovat to, že na své ratolesti nemáme tolik času. A nějaká ta čokoláda jim vždy vykouzlí úsměv na tváři! Ovšem jejich zdraví příliš neprospěje.
Hrozba v každém gramu
Nadbytek cukru ve stravě způsobuje nadváhu a obezitu, což jsou významné faktory pro rozvinují vysokého tlaku. Nesvědčí ani chrupu, což je ale jeden začátek. Mezi následky, které si kvůli němu děti odnášejí až do dospělosti, patří i zvýšená náchylnost k osteoporóze, zhoršená kvalita pleti nebo špatný cholesterol. Jak cukr omezit?
Stopka sladkým limonádám
Obecně se doporučuje, aby jedinci od 2 do 18 let přijali maximálně šest čajových lžiček cukru denně. Že tohle množství vaše děti nepřekročí? Nenechte se zmást, odpovídá mu třeba 250 ml koly nebo jiné limonády. S jednou jedinou vypitou sklenkou je tato míra tedy vyčerpaná. Je načase vytasit se s jinými nápoji, jako je voda, slabá šťáva nebo mléko.
Vynechejte snídaňové cereálie
Ráno je to vždycky velký shon, takže se krabice s cereáliemi jeví jako spojení příjemného s užitečným. Navíc se na ní píše, že skořicové kapsičky, jablečné polštářky a lupínky obsahují nějaké vitaminy a minerály, tak to přece nemůže být špatné, že? Ale ono je. Tyto křupavé cereálie mají cukru doslova na rozdávání. Mnohem lepší a zdravější alternativou jsou klasické ovesné vločky. Ty mají zcela jinou nutriční hodnotu a ke všemu bývají výrazně levnější. Zkombinujte je s jogurtem a trochou ovoce, rázem vznikne prospěšná snídaně!
Domácí strava je domácí strava
Ano, je velice jednoduché zajít do restaurace, kde se o oběd či večeři postarají. Anebo si jídlo objednat až domů. Čas to samozřejmě ušetří, ale zdraví už tolik ne. Odborníci neustále nabádají, abychom vařili vlastní jídla, protože tak máme kontrolu nad používanými ingrediencemi a můžeme vytvářet mnohem vyváženější pokrmy. Restaurační stravování tedy opravdu jen zřídkakdy a výjimečně.
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8156357/ - celý článek
Sledujte nás na sociálních sítích: