S konzumací cukru se nijak nekrotíte? A víte, že si tím můžete hodně zvýšit i cholesterol? A proč si ve stravě pohlídat hořčík a dostatečné množství vlákniny?
Cholesterol. Je to spojenec? Nebo naopak nepřítel? Vlastně obojí. Tato látka tukové povahy hraje důležitou roli v řadě tělesných procesů. Kromě toho, že bývá součástí některých hormonů a buněčných membrán, se podílí také na tvorbě vitaminu D. Pokud jsou její hladiny v bezpečném rozmezí, je všechno v pořádku. Jakmile ale dosáhnou vyšších hodnot, rýsuje se problém. Co byste o cholesterolu měli vědět?
Hořčík má silné slovo
Hořčík se asi nejčastěji zmiňuje v souvislosti se zmírněním svalových křečí a vyrovnaným psychickým rozpoložením. Závěry četných studií ale potvrzují, že má i jiné účinky. „Hořčík může špatný LDL cholesterol udržet pod kontrolou. Funguje jako jeho přirozený blokátor, přičemž prokazatelně zlepšuje zdraví srdce,“ vysvětluje americká lékařka a autorka knižních publikací Carolyn Dean. Podle ní by tento minerál ve stravě rozhodne neměl chybět. I proto, že jeho nedostatek vede k únavě, diabetu a úzkostem.
S cukrem to opravdu nepřehánějte
Není žádným tajemstvím, že nadměrná konzumace cukru způsobuje nadváhu, dentální potíže i rychlejší stárnutí organismu. Jenže to není všechno. „Rafinovaný cukr zvyšuje cholesterol, což ví málokdo. Snažte se mu vyhýbat, stejně jako polysacharidům. Tento typ diety ochrání váš kardiovaskulární systém a ještě vám pomůže v zachování optimální tělesné váhy,“ doporučuje americký kardiolog Manfred Sandler.
Nepodceňujte vlákninu
Že je vláknina dobrá jenom na trávení? Omyl. „Rozpustná vláknina dokáže výrazně snížit lipidový cholesterol s nízkou hustotou, před kterým varuje každý zdravotník. Jíst potraviny s jejím obsahem je tedy skvělá prevence budoucích obtíží. Denní doporučená dávka je něco mezi pěti a deseti gramy,“ objasňuje další americký lékař, kterým je Eliot A. Brinton. A na které zdroje se zaměřit? Do nákupního košíku nezapomeňte přihodit celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy, ovoce a zeleninu.
Zdroj: besthealthmag.ca,https://www.nutritionalmagnesium.org/cholesterol-myths-interview-with-carolyn-dean-md-nd/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19205579/, https://www.researchgate.net/publication/21050910_A_Low-fat_diet_decreases_high_density_lipoprotein_HDL_cholesterol_levels_by_decreasing_HDL_apolipoprotein_transport_rates
Sledujte nás na sociálních sítích: