Zrezivělé nádobí moc parády neudělá, ostatně jako další věci, které běžně používáme. Naštěstí je tu ale bílý ocet, jedlá soda nebo obyčejná brambora. Věděli jste, že jde o zaručená čistidla, jež korozi dokáží zlikvidovat? Tak hurá do práce!
Stejně jako většina kovů i jiné materiály podléhají korozi. Rez se tedy může objevit prakticky kdekoli okolo vás. Někdy „ozdobí“ příbory a nářadí, jindy si „zasedne“ na keramiku, dlažbu, vodovodní baterie nebo sprchový kout. A návštěva to není zrovna vítaná. Čím se dá něco takového „sundat“? Domácnost skrývá mnoho zbraní…
Bílý ocet je všestranný pomocník
Bílý ocet nachází uplatnění zejména ve studené kuchyni, kde se v kombinaci s olejem využívá při přípravě zálivek do zeleninových salátů. Zasvěcení vědí, že toto ochucovadlo funguje i jako odpuzovač hmyzu, zastavuje škytavku, „opravuje“ rýhy na dřevěném povrchu a představuje všestranného úklidového spojence. Tím se vlastně dostáváme k tomu, že si se rzí umí poradit více než spolehlivě. Menší předměty do něj jednoduše ponořte, kolem větších omotejte hadřík v něm namočený. Jakmile se nežádoucí nános rozpustí, všechno důkladně opláchněte vodou a dobře osušte.
Jedlá soda se nikdy neztratí
Sáček s hydrogenuhličitanem sodným stojí pár korun, ale v celé řadě situací bývá doslova k nezaplacení. A v téhle nevyjímaje! Jediné, co musíte udělat, je to, že sodu promícháte s vodou, aby vznikla hutnější pasta. Rozhodně s ní tedy nešetřete. Působit na inkriminovaném místě ji pak nechte klidně i několik hodin, poté povolejte na pomoc drátěnou houbičku, která dílo dokoná.
Syrová brambora
Kdo by v potravinových zásobách neměl nějakou tu bramboru, viďte? Jistě se shodneme na tom, že tato plodina skoro v žádné domácnosti nechybí. I ona kupodivu dokáže se rzí rázně zatočit, a to především na té, jež se objevuje na příborech, hrncích a pánvích. Pro maximální efekt ji před použitím posypejte solí. A ne, vařit ji opravdu nemusíte…
Zdroje: farmersalmanac.com, buzzfeed.com, bobvila.com
Sledujte nás na sociálních sítích: