Čokoláda je vlastně kakao. Tak nějak běžně si ji člověk vybavuje jako hnědou nebo bílou tabulku sladkosti, která se rozplývá na jazyku. Už jste ochutnali tu rubínovou? Jestli si myslíte, že její barva je umělá, jste na omylu!
Má tmavě růžovou barvu a její chuť je nasládlá a zároveň nakyslá, celkově připomíná lesní ovoce. Rubínová čokoláda je druh sladkosti, který v roce 2017 vyrobila švýcarsko-belgická firma Barry Callebaut. Pochází ze stávající odrůdy kakaových bobů a navzdory svému uměle vypadajícímu vzhledu vděčí za svou barvu přírodě. Rubínové kakaové boby se pěstují v tradičních zemích, které mají s kakaem zkušenosti, tedy v Brazílii, Ekvádoru a na Pobřeží slonoviny. Proces jejich zpracování je přitom velmi podobný známější čokoládě. Tak v čem je takhle kráska tak výjimečná? Tady jde o mnohem víc než o barvu!
Něco mezi dvěma klasikami
Je to čtvrtý druh čokolády, takže stojí vedle mléčné, hořké a bílé, a jedná se o první nový druh od zavedení bílé čokolády před téměř 80 lety. Obecně řečeno, když jde o sladké pochoutky, spotřebitelé často volí mezi nižší cenou a tím pádem i menší kvalitou a luxusními druhy čokolády, které se ovšem pohybují v jiné cenové relaci. U rubínové je jisté obojí. Levná není, oproti standardním variantám se očekává, že její regálová cena dál vzroste o 30 až 50 procent. Na druhou stanu ti, kdo ji ochutnají, popisují vzrušující zážitek. Pokud jde o procento kakaa, spadá někde mezi mléčnou a bílou čokoládu.
Zmíněná firma Barry Callebaut uvádí, že aby dosáhla lesku a pocitu, který zákazníci milují, čokoládu musí temperovat. Složky, které ji tvoří, obsahují velké množství různých krystalů kakaového másla, známých jako beta krystaly. Ty se roztaví při teplotě 40 °C. Jakmile je této teploty dosaženo, čokoláda se ochladí na přibližně 28 °C – to je okamžik, kdy začne krystalizovat a stabilizovat tuk. Poté se znovu zahřeje na přibližně 30 °C. To z důvodu, aby se s ní dalo pracovat. A taky aby byla jiskřivá na pohled.
Pro koho je čokoláda určená?
Sami výrobci se zmiňují, že rubínové variantě se nic nevyrovná. Ovocná, bobulovitá chuť s typickými čerstvými, kyselými tóny je výjimečná. Prý se hodí pro zmlsané jazýčky, jež už tradiční čokolády mají dost a hledají něco neobvyklého. Budiž pochváleno, že doposud se pro výrobu mléčné čokolády využívalo asi 30 procent z celkového objemu kakaových bobů, zatímco u té rubínové se nic nevyhazuje. Životní prostředí tak trpí méně. A jak že je to s konkrétními částkami? 50 gramů na českém trhu nejlevněji vyjde okolo 89 korun.
Zdroje: newfoodmagazine.com, wikipedia.org
Sledujte nás na sociálních sítích: