Rizikové faktory pro vznik diabetu II. typu jsou nadváha a vysoká hodnota cukru v krvi. Existují ale prostředky, se kterými tomu můžete velmi lehce zabránit. A kdo cukrovkou už onemocněl, může stávající hodnoty snížit.
Jak říká staré přísloví – jsme to, co jíme. A strava je skutečně alfou a omegou našeho života. Jak ji poskládat, aby prospívala i našemu zdraví? Sven-David Müller, výživový expert z Berlína, zná tajemství potravin, které dokážou snížit hladinu cukru v krvi, a to i už při probíhajícím diabetu.
Jablka
Pektin zajistí, že cukr z potravin přijímá tělo pomalu. Na snížení stačí pít po dobu tří měsíců čistou jablečnou šťávu.
Ořechy
Pravidelná konzumace jedné plné hrsti ořechů působí blahodárně na srdeční systém a také na hladinu cukru.
Česnek
Sirné složky česneku posilují účinnost hormonu inzulinu. Buňky díky tomu mohou lépe vstřebávat cukr z krve.
Ryby
Omega-3 mastné kyseliny působí příznivě při nadváze, poruchách metabolismu lipidů, inzulinové rezistenci a vysokém krevním tlaku. Velké množství jich najdete v lososech, tuňáku a sardinkách.
Skořice
Tohle koření snižuje cukr téměř stejně efektivně jako léky. Skořice zlepšuje dokonce funkci slinivky břišní. A stačí si přidat denně trochu do kávy nebo čaje.
Hořčík
Minerální látka má vliv na enzymy, které ovlivňují regulaci cukru v krvi. A skutečnými bombami plnými hořčíku jsou dýňová semínka.
Vitaminy skupiny B
Nesnižují jenom hladinu cukru v krvi, ale také předcházejí diabetickému poškození nervů. Hodně vitaminu B1 je například v obilných klíčcích.
Zelený čaj
Podle studií zmenšuje riziko onemocnění diabetem a snižuje koncentraci cukru v krvi.
Sledujte nás na sociálních sítích: