Hořkost kakau dávají polyfenoly ze skupiny flavanolů. Někteří výrobci čokolády a cukrovinek proto flavanoly z kakaa odstraňují. Jenže tyto látky jsou tím nejzdravějším, co s kakaem můžeme požít. Mají silné antioxidační účinky a jsou třeba prevencí rakoviny či chorob srdce. Podle britských neurologů posilují také funkce čelní kůry mozku, která řídí rozhodování a řešení složitých úkolů. Z experimentálního výzkumu vyšlo najevo, že osoby konzumující extra hořké kakao řeší složité úkoly rychleji a snadněji.
Super složení pro mozek
Katechiny, což je hlavní skupina flavanolů obsažená v kakau, totiž působí pozitivně na cévní zásobení nervové tkáně kyslíkem, čímž posilují její funkce.
Vědci z Birminghamské univerzity podávali skupině osob extra hořké (na katechiny extra bohaté) kakao. Srovnávací skupina dostala placebo hořký nápoj bez katechinů. První skupina pak vyřešila vysoce složitý úkole rychleji a přesněji. Sledováním mozku pomocí funkční magnetické rezonance vyšlo najevo, že první skupina osob měla díky katechinům více kyslíku v dané části mozku.
„Jasná výhoda konzumace nápoje bohatého na flavanoly byla patrná jen při řešení extrémně složitých úkolů. Můžeme to vztáhnout k tomu, co jsme pozorovali, tedy ke zvýšenému zásobení krví v kritické části mozku. Pokud řešíte složité úkoly, potřebujete zvýšený průtok krve bohaté na kyslík a živiny mozkem,“ uvedla doktorka Catarina Rendeir z Birminghamu.
Zlepšuje krevní oběh
Není to ale první studie, která prokazuje zlepšení krevního oběhu vlivem katechinů z kakaa. Zlepšení funkcí krevního oběhu se projeví třeba také na erekci u mužů.
Zapomeňte na cukry a tuky
Ale pozor! Kakao, které bylo použito v pokusu, bylo odtučněné a zcela bez cukru. Takže všichni, kdo se radovali, že si omluví časté mlsání na horké čokoládě či sladkém kakaovém nápoji, mají smůlu. Tuk a cukr účinky katechinů ruší a cévní systém poškozují. A čím sladší a tučnější nápoj a čím nižší občas hořkých katechinů v něm, tím hůř pro srdce a cévy. Kdo chce tedy svému srdci a mozku prospět, musí sáhnout po čokoládě s obsahem kakaa sedmdesát a více procent. A kakao si vařit z rostlinného mléka a bez cukru.
Sledujte nás na sociálních sítích: