Stravou a životním stylem lze tlak krve ovlivnit více než užíváním léků. Bohužel lidé ještě stále raději spoléhají na tablety mající nežádoucí vedlejší účinky, než by bojovali s vlastní leností a zlozvyky, a pozitivně tak ovlivnili zdraví bez vedlejších negativních účinků. Kardiologové z Norfolku ale prokázali, že strava bohatá na polyfenoly sníží krevní tlak stejně účinně jako léky. Osoby konzumující šálek zeleného čaje a jedno jablko denně, mají v průměru o čtyři milimetry rtuti nižší tlak.
Tlak krve se uvádí v milimetrech rtuti na stupnici měřidla. Ideální hodnota je 120 milimetrů systolického a 80 milimetrů diastolického tlaku. Konzumace potravin bohatých na polyfenoly, krom čaje a jablek třeba také kakaa, borůvek či jiného bobulového ovoce, pomáhá udržovat tlak v normálním rozmezí.
„Tato studie nám poskytuje objektivní důkazy o vztahu mezi flavanoly, které se vyskytují v čaji a některých druzích ovoce, a krevním tlakem. Tato studie potvrzuje výsledky jiných studií o vlivu stravy na tlak krve a dokazuje, že stejných výsledků může být dosaženo pravidelným přísunem flavanolů,“ tvrdí doktor Gunter Kuhnle z University of Reading.
A jaké další potraviny můžete zařadit ke snížení krevního tlaku?
Mrkev
S tímto oranžovým patronem dobré kondice nemůžete šlápnout vedle. Mrkev je totiž napěchována draslíkem, který je klíčový pro udržování rovnováhy elektrolytů a tekutin v buňkách těla. Kromě toho pomáhá snižovat vysoký tlak, přičemž se podílí i na rozkladu glukózy (jednoduchý cukr označovaný jako krevní cukr). Tento minerál ovlivňuje také aktivitu svalů, povzbuzuje peristaltiku střev a blahodárně působí na celý kardiovaskulární systém. Tlumí však i nežádoucí účinky nadměrné konzumace soli, což je jistě dobrá zpráva. Nebo ne?
Med
Že včelím produktem lze léčit, to je všeobecně známá věc. Chřipka, nachlazení, záněty dýchacích cest, zácpa. S nimi si med snadno poradí, a to s elegancí sobě vlastní. Ovšem pozor, málokdo tuší, že nejstarší sladidlo v dějinách obsahuje látku zvanou acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy, čímž přispívá k léčbě hypertenze. No vida, i toto ochucovadlo se tedy vyplatí povolat do akce!
Kapusta
Chcete-li si pojistit zdraví, nevykazujte ze své stravy ani opomíjenou kapustu. I ona může situaci o něco zlepšit! Tenhle zelenáč totiž nabízí neskromné množství kyseliny alfa-linolenové a buněčných oxidantů. Nouzi však nemá ani o vlákninu, vitaminy a minerály. Kombinace těchto cenných živin má protizánětlivé vlastnosti, a navíc mění viskozitu krve, což může tlak normalizovat.
Sledujte nás na sociálních sítích: