Dýně k podzimu patří už tradičně. Našla si cestu do našich zahrad i kuchyní. Víte, proč byste ji měli jíst tak často, jak to je jen možné?
Že se vám dýně vybaví jen jako dekorace na Halloween? Tak to byste měli rychle změnit svůj přístup, protože tahle podzimní zelenina je až příliš zdravá na to, abyste ji přehlíželi.
Proč je dýně superfood?
Nemá skoro žádné kalorie
100 gramů dýně Hokkaido obsahuje pouhopouhých 26 kalorií a jen 0,6 gramu tuků. Takže se jí můžete najíst do sytosti, aniž byste museli mít výčitky.
Nezatěžuje žaludek
Protože dýně neobsahují žádné kyseliny a skoro žádný cukr, jsou extrémně dobře stravitelné. A z toho má největší radost vaše trávicí soustava.
Extrémně výživná
Přitom v nich ale najdete celou řádku zdravých živin: 30 miligramů vitaminu C a 1,7 gramu bílkovin na 100 gramů.
Plná minerálních látek
Máslovou dýní se může člověk najíst opravdu dobře. Je doslova nabitá zdravými minerálními látkami jako je draslík, vápník, hořčík, zinek a oxid křemičitý.
Ideální pro diabetiky
Dužina muškátové dýně neobsahuje žádný tuk(!), a protože dokáže vyrovnávat hladinu cukru v krvi, je ideální pro diabetiky. Kromě toho působí močopudně.
Protizánětlivé účinky
Dýně Hokkaido vděčí za svou zářivě oranžovou barvu betakarotenu. Ten v sobě ukrývá protizánětlivé antioxidanty a je kromě toho velmi důležitý pro oči, vlasy a kůži. Je proto nanejvýš důležité konzumovat i její slupku!
Nezapomínejte na semínka
Nejenže dužina dýně je velmi zdravá, ale dokonce i jejich semínka. Jejich konzumace pomáhá při potížích s močovým měchýřem a prostatou a dokáže zabránit vzniku močových kamenů.
Super náhrada těstovin
Všichni, kteří se chtějí nebo musejí vzdát lepku, se mohou zaradovat: dužina špagetové dýně má vláknitou konzistenci a tvoří dlouhá vlákna, která po uvaření mohou být výbornou a zdravou náhradou za těstoviny.
Sledujte nás na sociálních sítích: