Štíhlí svalnatí lidé se silnými kostmi mají zdravou a silnou střevní mikroflóru. Ale platí to i naopak. Zdravá a silná střevní mikroflóra je prevencí křehnutí kostí a úbytku svalové tkáně. Tvrdí to vědci z nejstarší univerzity světa, která se nachází v Bologni. Jejich poznatky budou využitelné při cestách do vesmíru.
Právě astronauti často ve stavu beztíže v omezeném prostoru trpí úbytkem svaloviny a křehnutím kostí. Vědci z Boloňské univerzity zjistili, že posilování střevní mikroflóry prebiotiky a probiotiky výrazně omezuje tento jev. Astronauti tak budou dostávat speciální preparáty posilující jejich střevní mikroflóru. Ale je zřejmé, že i obyčejní smrtelníci posilováním a péčí o mikroflóru můžou předcházet úbytku svaloviny a řídnutí kostí.
Střevní mikroflóra pro svou správnou funkci potřebuje spoustu vlákniny ze syrové zeleniny a ovoce či celozrnných obilovin. Posiluje ji také dostatečný spánek a pohyb na čistém vzduchu. Pohyb sám samozřejmě působí pozitivně na kostru a svalovinu.
Probiotika a prebiotika
„Vědecké důkazy nám naznačují, že výživové přípravky založené na prebiotikách a probiotikách představují velký příslib pro cestující do vesmíru,“ uvedla profesorka Silvia Turroni z Boloňské univerzity.
Zdravý střevní mikrobiom posiluje imunitní systém a produkuje spoustu vitaminů a biologicky aktivních látek, které tělo potřebuje, aby mělo zdravé kosti a svaly.
„Zdravá střevní mikroflóra u astronautů by měla být prvotním cílem při dlouhých letech do vesmíru,“ dodává spoluautorka profesorka Martina Heer z univerzity v Bonnu.
A kde je hledat?
Probiotikum je živý organismus přidávaný do potravin, který příznivě ovlivňuje jeho střevní mikroflóru. Typickým příkladem funkčních potravin obsahující probiotikum jsou jogurt, kefír, podmáslí a acidofilní mléko. Nachází se také například v kysaném zelí a nakládaných okurkách.
Oproti tomu prebiotika nejsou na rozdíl od probiotik živé, ale jsou potravou pro zdraví prospěšné střevní bakterie. Chemicky se jedná o sacharidy, které jsou pro nás nestravitelné. Jako příklad můžeme uvést poměrně známý inulin. Prebiotika se často přidávají do již do zmíněných jogurtů. Přirozeně se nachází například v česneku, cibuli a pórku. Nejvíce prebiotik obsahuje kořen čekanky a hlízy topinambur, ze kterých se vyrábí sirup bohatý na již zmíněný inulin.
Sledujte nás na sociálních sítích: