Sezení před televizí má zhoubný vliv na zdraví a zkracuje život. Skotští vědci tvrdí, že mají první tvrdé důkazy o tom, že sledování televize více než dvě hodiny denně zkracuje život. Pokud by celá populace dokázala trávit před obrazovkami maximálně dvě hodiny denně, poklesl by počet úmrtí na choroby srdce a cév o osm procent a počet úmrtí na jakékoli příčiny o šest procent.
Vyplývá to z výzkumu demografických dat a životního stylu půl milionu Britů v letech 2006 a 2010. Opírá se o jejich genetické a zdravotní záznamy v Biobank UK.
„Tato studie posiluje význam důkazů, že čím déle každý den člověk sleduje televizi, tím horší má zdraví a tím spíš umře předčasně. Náš výzkum dokazuje, že omezení doby sledování televize každý den by mělo obrovský vliv na celkové zdraví populace,“ tvrdí doktor Hamish Foster z University of Glasgow.
Negativně nepůsobí přitom jen sledování televize ve smyslu záření, ale také chování diváků se sledováním televize související. Lidé sledující televizi u toho sedí, nebo leží. Mnohdy tak téměř nehybně tráví několik hodin, což působí zhoubně na oběhovou soustavu. A nezřídka si k televizi berou také různé pochutiny, které do zdravého jídelníčku vůbec nepatří a člověk by se jim měl maximálně vyvarovat. Tyto potraviny dále zatěžují oběhovou soustavu, zvyšují riziko metabolického syndromu i rakoviny.
Zdraví srdce, také můžete podpořit zdravou stravou. Na jaké potraviny vsadit?
Ovesné vločky
Ovesné vločky mají už nějakou dobu status super snídaně. A není se vůbec čemu divit! Jejich jedinečné složení dodává energii, bojuje proti zánětům, podporuje hubnutí a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Opěvovanému obilnému výrobku nelze odepřít ani fakt, že pomáhá regulovat cholesterol, zatímco přispívá k normalizaci krevního tlaku. A tím se dostáváme k tomu, že
„miska ovsa“, jež v podstatě stojí pár korun, vlivem svého nutričního profilu poskytuje prevenci před kardiovaskulárními chorobami. Ano, tady skutečně platí úsloví, že za málo peněz, hodně muziky…
Rajčata
Že jsou zralá rajská jablíčka červená, toho si bezesporu všiml každý. Málokdo ale tuší, proč tomu tak je. Svůj typický odstín mají díky lykopenu, což je unikátní barvivo, které spadá do kategorie karotenoidů. Tento antioxidant má v popisu práce chránit srdce před poškozením. Jeho pole působení je však ještě o něco širší, protože podle vědců snižuje riziko rakoviny a oddaluje řídnutí kostí. Co říkáte, nedostali jste chuť na rajčatový salát?
Mango
Plody mangovníku představují exotiku, kterou si může dovolit každý, a to i v našich netropických končinách. Tenhle cizokrajný „dáreček“ je považován za prostředek, který předchází poškození cév a celkově zlepšuje odolnost organismu. Mimochodem, je známý také tím, že stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a svědčí ostrému zraku, takže ho oceníte z více důvodů.
Sledujte nás na sociálních sítích: