Zhoršená ústní hygiena a záněty dásní zvyšují riziko rakoviny žaludku a jícnu. Tvrdí to vědci z Harvardovy univerzity, kteří v minulosti prokázali, že bakterie způsobující záněty dásní poškozují také oběhovou soustavu, zvyšují riziko infarktu a mrtvice či poruchu erekce. Podle nové studie přitom tyto bakterie produkují toxické látky, které jsou karcinogenní. A jejich polykání zřejmě zvyšuje riziko rakoviny žaludku a jícnu.
Lidé, kteří si nečistí zuby a nechodí k zubaři, mají až o dvaapadesát procent častěji rakovinu horní části trávicí soustavy.
Vědci z Harvardovy univerzity sledovali přes 150 tisíc žen a mužů během dvaadvaceti až osmadvaceti let. Za tu dobu ve vzorku onemocnělo rakovinou jícnu 199 osob a rakovinou žaludku 238 osob. Osoby, které měly zánět dásní, zkažené zuby a nedodržovaly ústní hygienu, onemocněly oběma typy rakoviny o padesát procent častěji.
„Tyto důkazy podporují význam ústního mikrobiomu při rozvoji rakoviny jícnu a žaludku. V dalším výzkumu bychom rádi odhalili, které druhy bakterií rakovinu způsobují,“ tvrdí autoři z Harvardovy univerzity.
Chcete mít zářivý úsměv hollywoodské hvězdy? Toužíte se pochlubit minimálním rizikem zubních kazů? Za jaké potraviny vám dutina ústní jenom poděkuje?
Jablka, sladkost bez následků
Šťavnatá jablíčka bývají spojována s hubnutím, neboť obsahují spoustu vlákniny, která navozuje pocit sytosti, podporuje pravidelné pohyby střev a detoxikuje organismus. Věděli jste ale, že tyto oblíbené plody fungují také jako čistička chrupu? Tedy alespoň takový názor zastávají španělští vědci. Ti se na základě vlastního průzkumu domnívají, že obsažená kyselina jablečná podporuje produkci slin, zatímco zabraňuje tvorbě plaku a posiluje zubní sklovinu. To jsou tedy věci, viďte? Každopádně nějaký ten kousek si v obchodě či na trhu do košíku určitě přihoďte.
Brokolice, zelená pro svěží dech
Brokolice je nejen chutná a nízkokalorická, ale i nesmírně zdravá. Jíte ji často, nebo by se v tomhle směru dalo ještě hodně co zlepšovat? Kromě toho, že poskytuje prevenci před rakovinou a reguluje škodlivý cholesterol, rovněž nesmírně prospívá trávení. To ale nejsou jediné důvody ke konzumaci této košťálové zeleniny. Poznatky studie zveřejněné v magazínu The European Journal of Dentistry informují o tom, že brokolice předchází zubním kazům, jelikož působí proti bakteriím v ústech, jež je způsobují. Zároveň zachovává svěží dech a snižuje riziko zánětů dásní.
Dopřejte si i tofu
Možná jste slyšeli o tom, že tofu je dobrou volbou pro ty, kteří se pokoušejí snížit příjem cholesterolu i nasycených tuků. Proti tomu se nedá nic namítat, nicméně produkt vyráběný srážením sójového mléka má i další přednosti. Platí totiž za bohatou zásobárnu bílkovin a vápníku, což jsou živiny pro zdravý chrup naprosto nepostradatelné. Sluší se dodat, že z tofu načerpáte i neskromné množství omega-3 mastných kyselin, jež omezují vývoj depresí.
Sledujte nás na sociálních sítích: