Užijte si léto ve zdravém oranžovém rytmu. Když budete častěji jíst potraviny s obsahem beta-karotenu, rychleji zhubnete, vyzrajete nad záněty, posílíte si imunitu a ještě zpomalíte biologický proces stárnutí.
Meruňky, broskve, papája, mrkev, batáty, pomeranče, mandarinky. Co mají tyto potraviny společného? To je přece nad slunce jasné - oranžovou barvu. A také to, že by se ve vašem jídelníčku měly objevovat co možná nejčastěji. Proč přesně?
Prevence rakoviny
Za to, že uvedené potraviny vypadají tak, jak vypadají, může beta-karoten. Podle vědců je toto antioxidační barvivo skvělým bojovníkem proti zánětům a rakovině, zatímco zpomaluje biologický proces stárnutí. Už tohle zní jako důvod k tomu, abychom si jmenované plodiny s jeho obsahem do nákupního košíku v obchodě či na trhu přidávali pravidelně. Ovšem nesporných pozitiv je tu mnohem víc.
Odolnější imunita
Oranžové plody jsou taktéž bohatými zprostředkovateli vitaminu C, což je známý posilovač imunitního systému. Není ale jediným pomocníkem, protože beta-karoten, který se v těle přirozeně mění na vitamin A, poskytuje ochranný štít před mikroby způsobujícími infekce. I s dalšími úkoly se na něj ale dá obrátit, a to s naprostou důvěrou.
Převaha nad záněty
Tento antioxidant je opěvován i pro své silné protizánětlivé účinky, tudíž přispívá k léčbě chronických zánětů. Ty bývají obvyklou příčinou komplikací, jež zahrnují revmatoidní artritidu, diabetes, nadváhu, opakující se migrény, permanentní únavu nebo astma.
Větší naděje na úspěšné hubnutí
Snažíte se svou váhu trochu zredukovat a vyrýsovat tělesné křivky? I s tím vám beta-karoten může pomoci. Poznatky hned několika nezávislých studií naznačují, že urychluje spalování tuků a zabraňuje jejich ukládání, což dietní snahy pochopitelně podpoří. Na závěr se sluší dodat, že prospívá také zraku, neboť omezuje riziko šerosleposti. Tak už se jen rozhodnout, z jakých potravin ho čerpat plnými doušky.
Sledujte nás na sociálních sítích: